Как и с каква боя да боядисаме плочките в банята

Как и с каква боя да боядисаме плочките в банята

 Плочката е покритие, което може издържи в продължение на десетилетия. С течение на времето белите плочки могат да пожълтеят, а орнаментираните плочки да остареят или просто да избледнеят. Какво да направите в такава ситуация? Свалянето на плочки е отнемаща време работа, която може да се превърне в основен ремонт на баня или кухня. По-лесен изход е просто да боядисате плочките с боя.

Плюсове и минуси на боядисването

Предимствата на боядисването на плочки са:

Обновявате интериора си бързо и лесно
Можете да премахнете видимите дефекти, ако има такива.
Можете да изберете всеки цвят боя.
Не е скъпо.
Не са необходими специални познания: можете дори сами да боядисате плочките

Минус - нетрайността на боята. С течение на времето покритието отново ще трябва да се освежава.

От боята зависи качеството и издръжливостта на подновената плочка. Тя трябва да е устойчива на влага и да издържа на температурни промени. Тоест, водоразтворимите бои определено не са подходящи. Освен това не е необходимо да приемате алкидни емайллакове, тъй като те не понасят добре влагата. Изберете от следните опции:

 

Блажна боя за плочки

Осигурява плътно, издръжливо покритие за много години. Предлага се в различни цветове, така че можете да изберете цвета, който искате. Изсъхва само за няколко дни, много лесно се нанася върху стените. Имайте предвид, че блажната боя има остра миризма, която изчезва след изсъхване. Друг плюс на тази опция е ниската цена на боята.

 

Епоксиден емайллак

След боядисване на плочките с "епоксидна смола", ще забележите пластмасов, издръжлив, устойчив на избледняване филм на повърхността. Предимствата му са, че е водоустойчив, не реагира на температурни промени и е огнеупорен. Между другото, върху него не се развиват мухъл и гъбички. Но има по-висока цена от маслените бои.

Латексови състави

Изключително влагоустойчивите покрития са тези на базата на чист латекс. Плочките, боядисани с този състав, могат да се мият често. Също така материалът има повишена пластичност, тоест не се напуква и дори затяга малки пукнатини до милиметър ширина. Недостатъците включват ниска устойчивост на светлина и висока цена.

 

Преди да боядисате плочките, трябва да разгледате стените на стаята и да намерите места, които са труднодостъпни за четката. Обикновено това е пространството зад тоалетната, около стенния кран и водопроводните тръби. Помислете предварително как ще премахнете смущенията - това ще намали времето След това ще трябва да изтриете горния лъскав слой от плочката. За да направите това, ще ви бъде полезна твърда четка или метална гъба, както и абразивен почистващ препарат. Колкото по-груба стане плочката, толкова по-добре впоследствие ще лежи новата боя върху нея.

Изберете грунд, който повишава нивото на адхезия. Трябва да е специално решение за плочки. Нанася се с валяк или четка върху цялата повърхност на тънък слой. Изчакваме, докато грундът изсъхне напълно.

Избираме правилния инструмент за работата: може да бъде валяк или четка. Валякът ви позволява да боядисвате плочките по-бързо, защото покрива по-голяма площ. По-трудно е с четка, тъй като трябва да можете да нанесете боята на равномерен слой и да избегнете течове.

Нанасяме защитен слой. Тази стъпка ще зависи от това коя боя за плочки изберете. Можете да се консултирате със специалисти в строителните магазини.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...