Как да удвоим площта на 60 кв.м жилище

Забележителен пример за стилен апартамент  

3228

Може ли жилище с площ 62 кв.м, с 1 баня и една спалня да има визия на 120 кв.м дом? Ако кажете веднага „не“, вижте следващия пример.

Невероятно добре планиран апартамент от 40 квадратаИнтериорът му обаче е така добре планиран, че пространството изглежда три пъти по-голямо

Този апартамент принадлежи на млада двойка, които за ремонта се доверяват на професионален дизайнер. Двамата обичат да пътуват, водят активен начин на живот и искат жилището им да отразява именно това. В началото започват сами да правят ремонта, но след като разбират, че няма да се справят, се обръщат към стилист. Налага се пълно преобразяване на започналите работи, за да се постигне търсеният от тях ефект.

Апартамент от 13 кв. м. Защо не!Дизайнерът му живее в него вече 7-ма година

Тъй като площта на този апартамент - 62 метра, е достатъчно за едностаен апартамент, а има само два прозореца, основната задача на дизайнера е да направи функционално зониране на пространството. За да се използва максимумът от притока на светлина, са премахнати всички прегради.

По време на ремонта са оформени шест функционални зони в апартамента: антре, всекидневна, кухня, офис , спалня, баня. Банята е уголемена за сметка на входното антре, от което вратата към хола е премахната, оставяйки само преграда. Така се създава допълнително усещане за разделение  на пространството.

В процеса на обсъждане на интериора дизайнерът и клиентите стигат до единно мнение: апартаментът трябва да бъде модерен, без класически елементи. За да не изглежда дизайнът твърде минималистичен, се залага на функционалност, удобство, уютна, следвайки концепцията за „луксозна простота“.

За да се запази целостта на пространството, в целият апартамент са сложени само тапети: светъл опушен цвят. Същото е и при избора на подови настилки.

Според дизайнера именно неутралната цветова схема се счита за основа на модерното излъчване: черно, бяло, нюанси на сивото, бежовото и кафявото. Тези цветове създават перфектната основа за живи акценти, а гладките форми и изчистените линии са една от основните характеристики на интериора в тази посока.

За да не претрупва жилищното пространство с гардероби, се залага на система за съхранение на всички дрехи и други необходими неща в коридора. Голямо огледало визуално разширява пространството, докато пуфът с тапицерия в приглушен тъмно лилав цвят служи като цветен акцент.

В зоната на хола има два проблема: къде да поставят телевизора и как да отделят хола от кухнята, без да се блокира достъпа до естествена светлина. Решението е намерено с преграда от вдлъбнати блокове с височина 2 метра и витраж. Тъмно лилав килим придава цвят.

Разгъваем диван пък дава допълнително място за сън. Мебелите са умело подбрани, за да се създаде баланс и усещане за повече пространство в стаята.

Кухненската зона е оставена на същото място, като допълнително се слага просторен кухненски кварцов плот.

Решено е спалнята да бъде в зоната до на прозореца. Тя е отделена с отворени рафтове, които позволяват на светлината от прозореца да влиза в хола. Леглото е с висок табла, с плат, което му придава елегантен и в същото време уютен вид.

Банята се оказа доста трудна за работа. Първо, основното желание на клиентите е душ. В същото време тук трябва да има пералня, сушилня и цялото необходимо оборудване.

Когато решават да разширят банята, се оказа, че само 200 мм не са достатъчни, за да може душът и оборудването да станат на мястото си. В резултат на това вратата трябва да бъде изместена.

За да оборудва пълноценно работно място в апартамента, дизайнерът използва площта на балкона: той е изолиран и обзаведен като офис.

 

Апартамент от 34 кв. м със стени на спалнята от стъклоКак да не искаш да се нанесеш в него още сега? 
Сподели: