През лятото нaдали ще искате да стоите дълго време до печката, а и няма нужда. Лятната вечеря може да се приготви много бързо, като едновременно ще бъде лека и вкусна.
Предлагаме ви 5 рецепти, които може да приготвите за 30 минути:
1. Гръцка салата
За да приготвите гръцка салата, са ви необходими: зелена салата, домати, сладки чушки, сирене, маслини, лук и зехтин. Като дресинг са подходящи балсамико, качествен зехтин, пресен лимонов сок.
Време за приготвяне - 10 минути.
2. Хумус
Това е една от най-популярните храни в Близкия изток и Средиземноморието. Приготвя се много бързо, но ще трябва да се направи нещо предварително. Основната съставка на хумуса - нахутът - трябва да се накисне за 6 до 9 часа. Може да използвате и нахут от консерва, но вкусът няма да е същия.
Освен нахут, ще ви трябват сусам или сусамова паста, зехтин, чесън и лимон. Отцедете водата от накиснатия за една нощ нахут, сварете нахута (ще отнеме около 20 минути), запържете сусама в сух тиган до златисто кафяво. След това сложете всичко в блендер: сварен нахут, сусам (приблизително съотношение 3: 1), зехтин и чесън (на вкус). Изстискайте сока на половин лимон в пастата. Хумусът обикновено се консумира с пресен хляб и салата. И е много вкусен!
3. Тиквена супа
Понякога вместо салата може да приготвите лека супа за вечеря. Тиквата ще свърши работа: тя е лека и нискокалорична. Тиквата се нарязва на парчета и се вари. Това ще отнеме около 15-20 минути. Блендира се, след което се връща в тенджерата и се добавя сол, черен пипер и се оставя да заври. Супата е готова! При сервиране добавете сметана или гъсто кисело мляко. Може да поръсите супата с тиквени семки, резени сушени домати, прясно смлян пипер - въпрос на вкус.
4. Паста с песто
Много лесно средиземноморско ястие, с което може да нахраните цялото семейство. Вземете пресен босилек (голяма връзка), кедрови ядки, екстра върджин зехтин, чесън, пармезан. Измийте босилека и махнете листата, смелете всичко на паста. Сварете пастата, прехвърлете в гевгир, смесете със соса в тенджера, добавете зехтин, ако е необходимо, и сервирайте с настърган пармезан. Пастата песто върви много добре със салата от домати и сладък лук, и сухо червено вино.
5. Къри скариди с ориз басмати
За половин килограм скариди ще са ви необходими 1 глава лук, 1 лимон, 300 грама кокосово мляко, 2 супени лъжици къри, 1 чаена лъжичка куркума и 2-3 скилидки чесън.
Нарязаният на ситно лук се задушава в смес от масло и зехтин за около 15-20 минути, когато омекне, добавете към него къри, куркума, синапено семе, сол, ситно нарязан чесън и настърган джинджифил, след няколко минути налейте кокосово мляко, лимонов сок, добавете супена лъжица доматено пюре, чаена лъжичка тръстикова захар и оставете на огъня още 5 минути, така че сосът да се изпари малко, и накрая сложете скаридите в него - обелени, но с опашки - и оставете да къкри, докато омекне за още няколко минути. Сервирайте с ориз басмати и салата.