Как да сготвим вечеря за цялото семейство за 30 минути

Как да сготвим вечеря за цялото семейство за 30 минути

През лятото нaдали ще искате да стоите дълго време до печката, а и няма нужда. Лятната вечеря може да се приготви много бързо, като едновременно ще бъде лека и вкусна. 

Предлагаме ви 5 рецепти, които може да приготвите за 30 минути:

1. Гръцка салата

За да приготвите гръцка салата, са ви необходими: зелена салата, домати, сладки чушки, сирене, маслини, лук и зехтин. Като дресинг са подходящи балсамико, качествен зехтин, пресен лимонов сок.
Време за приготвяне - 10 минути.

2. Хумус

Това е една от най-популярните храни в Близкия изток и Средиземноморието. Приготвя се много бързо, но ще трябва да се направи нещо предварително. Основната съставка на хумуса - нахутът - трябва да се накисне за 6 до 9 часа. Може да използвате и нахут от консерва, но вкусът няма да е същия.

Освен нахут, ще ви трябват сусам или сусамова паста, зехтин, чесън и лимон. Отцедете водата от накиснатия за една нощ нахут, сварете нахута (ще отнеме около 20 минути), запържете сусама в сух тиган до златисто кафяво. След това сложете всичко в блендер: сварен нахут, сусам (приблизително съотношение 3: 1), зехтин и чесън (на вкус). Изстискайте сока на половин лимон в пастата. Хумусът обикновено се консумира с пресен хляб и салата. И е много вкусен!

3. Тиквена супа

Понякога вместо салата може да приготвите лека супа за вечеря. Тиквата ще свърши работа: тя е лека и нискокалорична. Тиквата се нарязва на парчета и се вари. Това ще отнеме около 15-20 минути. Блендира се, след което се връща в тенджерата и се добавя сол, черен пипер и се оставя да заври. Супата е готова! При сервиране добавете сметана или гъсто кисело мляко. Може да поръсите супата с тиквени семки, резени сушени домати, прясно смлян пипер -  въпрос на вкус.

4. Паста с песто

Много лесно средиземноморско ястие, с което може да нахраните цялото семейство. Вземете пресен босилек (голяма връзка), кедрови ядки, екстра върджин зехтин, чесън, пармезан. Измийте босилека и махнете листата, смелете всичко на паста. Сварете пастата, прехвърлете в гевгир, смесете със соса в тенджера, добавете зехтин, ако е необходимо, и сервирайте с настърган пармезан. Пастата песто върви много добре със салата от домати и сладък лук, и сухо червено вино.

5. Къри скариди с ориз басмати

За половин килограм скариди ще са ви необходими 1 глава лук, 1 лимон, 300 грама кокосово мляко, 2 супени лъжици къри, 1 чаена лъжичка куркума и 2-3 скилидки чесън.

 

Нарязаният на ситно лук се задушава в смес от масло и зехтин за около 15-20 минути, когато омекне, добавете към него къри, куркума, синапено семе, сол, ситно нарязан чесън и настърган джинджифил, след няколко минути налейте кокосово мляко, лимонов сок, добавете супена лъжица доматено пюре, чаена лъжичка тръстикова захар и оставете на огъня още 5 минути, така че сосът да се изпари малко, и накрая сложете скаридите в него - обелени, но с опашки - и оставете да къкри, докато омекне за още няколко минути. Сервирайте с ориз басмати и салата.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...