Интериорни грешки, които правят дори голям апартамент да изглежда тесен (част 2)

И малкото жилище може да е стилно

942

Малките апартаменти често се оказват предизвикателство за собтсвениците си - тесни са, има малко място за всички вещи, а често се оказва, че се превръщат в склад, а не с вдом. Но ако следвате няколко прости правила и избягвате често допускани грешки, ще се радвате  на комфортно и охолно жилище. Вече ви показвахме някои от най - често срещаните грешки, ето още няколко:

Грешки в декора на домаТези стаи са наистина ужасни

Грешка 5: Тапет с малък шаблон

На пръв поглед може да изглежда, че ако стаята е малка, тапетите с голям печат само ще влошат проблема. Дизайнерите обаче имат различно мнение: малък модел визуално прави стаята по-малка, а голям, напротив, разширява пространството. Имайте предвид, че шарката на тапета трябва да е еднаква на всички стени, затова се уверете, че моделът е изрязан симетрично.

6 грешки, които допускаме когато оправяме леглото си (+видео)Ето няколко ключови правила  

Грешка 6: Всички стени са в бяло

Бялото наистина е в състояние да увеличи пространството, да добави въздух и лекота към него, но само ако в помещението има достатъчно естествена светлина. Ако прозорците са обърнати към северната страна, собствениците на апартамента наблюдават синдрома на бялата кутия в действие: безлика стая, която прилича на болнично отделение и потиска със своята неестествена белота.

Ето защо, ако решите да боядисате стените в този конкретен цвят, не забравяйте да изберете боя въз основа на местоположението на стаята. Например, ако прозорците са обърнати на юг, са подходящи светли нюанси и бяло, на север - меки тъмни тонове, на запад - розови нюанси, на изток - хладно сиво.

Можете да играете с бели нюанси или да направите една акцентна стена - това ще ви помогне да освежите интериора и да го направите по-малко стерилен.

Грешка 7: Неправилно декорирани прозорци

Красивата гледка от прозореца подсказва, че можете да оставите прозорците празни, но без завеси площта на стаята изглежда по-малка, отколкото е в действителност.

Добре е да забравите за тежките завеси в полза на леките, безтегловни. Ако има нужда напълно да затворите апартамента от любопитни очи, например, ако е на първия етаж, ролетни щори с неутрален нюанс, ще се впишат в цялостния интериор и ще бъдат отличен вариант. За да разтегнете визуално стените, трябва да фиксирате корниза към тавана, а не над рамката на прозореца. Що се отнася до дължината на завесите, по-добре е, ако стигнат до пода - това също ще играе в ръцете на малка стая.

Грешка 8: Увличате се с цветни акценти

Дизайнерите често казват, че интериор, който използва няколко цвята, изглежда много по-интересен. Трябва обаче да се има предвид, че контрастът между избраните нюанси не трябва да е прекалено силен, в противен случай ще се създаде усещане за прекъснатост. Най-лесният и най-добрият вариант е да изберете един цвят и да играете с неговите нюанси. Това се отнася не само за декорацията на стени, подове, тавани, но и за мебели, текстил и декор. Резултатът е по-отворен и ефирен интериор.

Между другото, мебели, съобразени с цвета на стените, ще направят стаята визуално по-голяма. Дори само диванът да е в хармония с тапета, стаята пак ще се преобрази.

 

9 погрешни навика при чистенеПонякога прекаленото чистeне не е за предпочитане
Сподели: