Интериорни грешки, които правят дори голям апартамент да изглежда тесен (част 1)

Избягвайте ги

6414

Малките апартаменти напоследък са по-скоро модел, отколкото изключение от правилото. Няма достатъчно място за съхранение, пространство за маневри и като цяло изглеждат претрупани, дори ако има само необходимия минимум мебели. Сега си представете, че същото усещане се развива и когато се озовете в просторен апартамент. Причина за това са някои грешки, които често неволно се допускат

Ето няколко такива:

Грешка 1: Претрупани стени

Декорът на стените е един от най-популярните и дизайнерите винаги подчертават, че стените не трябва да остават празни, в противен случай стаята ще изглежда скучна. Въпреки това не прекалявайте с картини, рафтове, плакати.

Вашата основна цел е да намалите контраста между мебелите и стените с правилното произведение на изкуството, което прави стаята да изглежда по-стилна и хармонична.

• Ако апартаментът не се отличава с по- големи размери, изберете една, максимум две, картини за всяка стая.

• Рамките трябва да са широки, тъй като за разлика от тесните рамки те създават усещане за лекота и простор.

• Искате ли да поставите както картини, така и окачени рафтове на стената? Разделете мислено съществуващата повърхност на три равни хоризонтални части. Изкуството трябва да е по-близо до долната трета, а рафтовете да са по-близо до горната. Това ще направи стените да изглеждат по-високи, а стаята по-голяма.

Грешка 2: Забравяте за килима

Много хора изпитват смесени чувства към килима. Някой го отказва, считайки го за прахоуловител, който изяжда само ценни квадратни метри. И някой не може да си представи апартамента без този уютен елемент. Все пак основната му функция е да обвърже всички детайли от интериора заедно. Можете да го проверите, като поставите в центъра на хола килим, който съответства на размера и цветовата схема - стаята веднага ще искри с нови цветове.

Грешка 3: Прекалявате с растенията

Тук има две крайности: или собтсвениците напълно изоставят стайни цветя, тъй като не искат да се грижат за тях, или правят джунгла, която изпълва целия апартамент и го прави невероятно тесен. Ако имате много саксии с растения, опитайте се да ги разпределите равномерно. Основното е да се вземат предвид характеристиките на конкретни растения. Например, бегонията спокойно се адаптира към висока влажност и дори може да живее в баня, но драцената се нуждае от слънчева светлина. Също така, помислете до какъв размер ще порасте цветето, което сте купили. 

Грешка 4: Поставяте твърде голям диван

Диванът се счита за централната част на интериора, що се отнася до хола, но това изобщо не означава, че той трябва да заема 50% от стаята. Не забравяйте, че стаята е предназначена и за други мебели, например масичка за кафе, стелаж, стойка за телевизор. За щастие има няколко възможности за решаване на проблема:

• вместо диван с голям размер, можете да вземете по-малък модел и фотьойл. Такъв комплект изглежда по-удобен и компактен;

• ако не искате да се разделите с любимия си диван, преразгледайте необходимостта от други интериорни предмети. Например, пуфът може да бъде преместен в спалнята и сложен до тоалетката, а масивната дървена масичка за кафе може да бъде заменена с по-елегантно парче със стъклен плот. Така стаята визуално ще изглежда по-лесно, плюс можете да се движите безпроблемно из нея.

 

Сподели: