Ето 10 причини да добавите оцет към прането

Ето 10 причини да добавите оцет към прането

Прогонете миризмата на плесен

Къде да сложим пералнята?

Пералнята и сушилнята заемат доста място. Най-добре е да имате отделно перално помещение за тях. Ако това не е възмо...

28/11/2015

Оставянето на мокри кърпи в коша или слагането на мокри дрехи в пералнята може да доведе до образуване на плесен. За да ухае всичко свежо, напълнете пералнята с гореща вода, добавете 2 чаши дестилиран бял оцет и стартирайте пълен цикъл на пране. Пуснете втори пълен цикъл с добавен препарат.

Това работи добре при малки количества мухъл. При по-големи проблеми с мухъл и петна ще трябва да използвате по-агресивно третиране.

12 трика за пране, които ще променят дрехите и живота ви

Нека си го кажем - прането е скучна работа. Но тя също така е от ключово значение за удължаване живота на вашия гарде...

10/01/2016

Изсветляване и избелване на дрехи

Оцетната киселина в дестилирания бял оцет е толкова мека, че няма да навреди на тъканите, които могат да се перат. И все пак е достатъчно силен, за да разтвори остатъците от сапуни и перилни препарати. Добавянето само на 1/2 чаша оцет към последното изплакване ще направи цветовете по-ярки.

Меката оцетна киселина в оцета също действа като избелител и осветител за сиви, мръсни дрехи. За да направите белите чорапи и мръсните кърпи отново бели, добавете 1 чаша бял дестилиран оцет към голяма тенджера с вода. Загрейте до кипене и оставете да се накиснат за една нощ и след това изперете както обикновено. Този метод трябва да се използва само върху 100% памучен плат .

 

Естествено омекотява тъканите

Ако не ви харесва идеята да използвате търговски омекотители със силна миризма, но искате по-меки дрехи, дестилираният бял оцет действа като естествен омекотител и не оставя следи върху прането. Просто добавете 1/2 чаша към последния цикъл на изплакване.

Намалете мъх и косми от домашни любимци

Само 1/2 чаша бял дестилиран оцет в цикъла на изплакване ще помогне да се предотврати полепването на мъх и косми от домашни любимци по дрехите .

Борба с миризмата под мишниците

Напълнете спрей бутилка с неразреден дестилиран бял оцет и я дръжте под ръка, за да премахнете миризмата от изпотяване и петна върху дрехите, които могат да се перат. Напръскайте оцета директно върху тъканта от вътрешната страна на зоните на подмишниците и го оставете да подейства поне 10 минути, преди да сложите дрехата в пералнята.

Изтрийте линиите на подгъва

За да се отървете от малките дупчици, останали по шева или подгъва, когато дреха се скъсява, навлажнете бяла кърпа с дестилиран бял оцет, поставете я под тъканта и натиснете. Изберете правилната температура на гладене и използвайте кърпа върху тъканта, за да предотвратите изгаряне.

 

Запазете цвета на тъмните дрехи

Добавянето на 1/2 чаша дестилиран бял оцет към последния цикъл на изплакване ще премахне остатъците от сапун и перилен препарат, които оцветяват черните дрехи.

Отървете се от миризмите на цигари

Ако дрехите миришат на цигари, добавете 1/2 чаша дестилиран бял оцет към цикъла на пране. За дрехи и мебели само за химическо чистене, като възглавници и завеси, напълнете ваната с много гореща вода и добавете 1 чаша оцет. Закачете дрехите или плата над димящата вода и затворете вратата, така че парата да може да проникне през влакната.

 

Почистете пералнята 

Чистата пералня се равнява на по-чисто пране. Сапунена утайка и минерални отлагания могат да се натрупат в маркучите, ограничавайки водния поток и работата. Четири пъти годишно отстранявайте остатъците от сапун и почиствайте маркучите, като изпълнявате пълен цикъл на измиване с празна пералня с гореща вода и 2 чаши дестилиран бял оцет.

 

Почистете ютията

Минералните отлагания могат да запушат отворите за пара и разпръскващите дюзи на ютията. За да почистите ютия и да премахнете тези отлагания, напълнете водната камера с разтвор от равни части дестилиран бял оцет и дестилирана вода. Поставете ютията в изправено положение върху топлоустойчива повърхност и я оставете на функция пара за около пет минути.

9 изненадващи употреби на белия оцет

Въпреки, че е познат за кулинарни цели, белият оцет има и широка употреба вежедневието. Вижте какво може да направите...

17/09/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...