Да хвърля или да оставя? Кога трябва да заменим съдовете за готвене

Понякога драскотината може да ни коства здравето  

1148

Всяко нещо си има определен живот, а това важи с пълна сила и за кухненските съдове и прибори. Дори и такива, които се рекламират като „вечни“ има продължителност на съществуване. Но има и такива, които, дори да изглеждат добре, трябва да се сменят.

Как да се грижите правилно за вашите съдове за готвене Тавите и тиганите в кухнята също се нуждаят от любов и внимание  

Вижте няколко съвета за кухненските съдове и кога е добре да помислим за замяната им.

Керамика

Тези съдове не трябва да миете никога в миялната машинаЗа да удължите живота им

Керамичните съдове са красиви и щадящи околната среда, но те имат един значителен недостатък – лесно се пукат и чупят. Ако имате такива у дома, не се колебайте да ги изхвърлите.

Основната причина да не се препоръчва използване на напукани керамични съдове е медицинска. За боядисването им се използват вещества, съдържащи соли на вредни метали - кадмий, кобалт и бор. Докато повърхността е непокътната, те са безопасни, но когато се появят пукнатини, в храната могат да проникнат токсични вещества.

Керамичните съдове без покритие са по-екологични, но поради своята пореста структура, те поглъщат миризмите и вкусовете на храната и могат да доведат до смесването им. Ако месото във вашата керамична чиния е придобило вкуса на рибата - това е ясен знак, че е време да ги смените.

С незалепващо покритие

Споровете за опасностите за храната, приготвена в съд с незалепващо покритие не отшумяват и до днес. Някои хора смятат, че тефлоновите тигани трябва да се изхвърлят, когато се появи първата драскотина, а други използват любимия си тиган в продължение на години. Кой е прав?

В действителност, единственото нещо, което страда от драскотини по тефлон е незалепващо свойства на съда. Разбира се, частици от повредени покрития могат да бъдат погълнати с храна, но в изключително малки количества, освен това, учените потвърдиха, че тефлонът е химически инертен, т.е. няма как да навреди. Ето защо, докато няма поражения по съдовете, които затрудняват готвенето, можете спокойно да ги използвате.

Емайлирани

Емайлираната тава е много удобна: можете да готвите и да съхранявате всяка храна в нея, без да се страхувате, ч ще се промени вкуса й.  на храната, както и да правите кисели краставички и маринати. Недостатъкът на емайлираните съдове е тяхната крехкота-  ако те са небрежно употребявани, върху тях се появяват пукнатини. Тогава те стават опасни, защото  влагата прониква през метала и започва процесът на корозия, а в храната влизат вредни вещества от метала.

Алуминий

Само допреди десетилетие популярни във всяка кухня, днес алуминият е доста пренебрегван и отричан. И не без причина: учените са доказали, че при готвене или съхранение на храни, се отделят алуминиеви йони, които поглъщаме. Но това не е толкова голям проблем за здравето. Според експерти тяхното дъно се деформира лесно и това води до неравномерно нагряване, което от своя страна увеличава времето на готвене.

Чугун

Чугунени съдове за готвене са сред най-екологичните и трайни, а професионалните готвачи ги обичат заради равномерното им нагряване и незалепващо покритие. Но въпреки устойчивостта си, те могат да се развалят, ако не се поддържат правилно. Чугунът не обича влагата, така че ако не подсушите съда добре след миене, по повърхността може да се появи ръжда.

Хубавото все пак е, че тя може да се махне с помощта на сода за хляб. За ваша сигурност обаче, се грижете добре за тях.

Готови ли сте за революция в сушенето на съдовеBosch представя иновативната система Zeolith©
Сподели: