9 грешки в ежедневието, които затрудняват живота ни

Улеснете домакинската работа

426

Почистването не е от любимите домакински задължения и може би затова домакините често  го отлагат за по-късно, с надеждата праха и бъркотията неща да изчезнат сами. Но истината е, че ако не допускате някои често срещани грешки, няма да затруднявате ежедневието си и ще улесните домакинството.

Какво говори за вас най-омразната ви домакинска работаВие виждате разхвърляна баня, а ние наричаме това персонален текст

Грешка 1: Метла вместо прахосмукачка

Когато имате под ръка компактна и удобна метла, която може просто и бързо да смете мръсотията от пода, не изваждате обемиста прахосмукачка от килера. Но сухата метла не е в състояние да събере прах и мръсотия. Всичко, което прави, е да ги вдигне във въздуха и да ги пренесе през стаята.

7 неща, които професионалните домакини правят всеки денСъвети, които ще облекчат поддръжката на дома

Затова съберете някакъв малък боклук, но не я ползвайте за голямо почистване.

Грешка 2: Изливате мазнина в мивката и тоалетната

Всички знаят, че в тоалетната чиния не трябва да се хвърлят неща като тоалетна хартия, женски хигиенни продукти, храна… Не всеки обаче знае, че мазнините също не трябва да попадат в тръбите. И това се отнася не само за тоалетната, но и за мивката. Да, мазнините могат да се измият без проблеми със сапун и гореща вода, но когато достигнат студения участък на тръбата, те просто ще се утаят по стените му. Резултатът е замърсяване, което ще се натрупа и  ще запуши тръбите.

Грешка 3: Липса на овлажнител

Високото ниво на влажност (повече от 55%) може да доведе до редица проблеми, най-малкото мухъл. Но от друга страна липсата на влага вреди на тялото и влошава здравето, може да причини алергии, синдром на сухото око, бронхит. Затова мерете влажността и я поддържайте оптимална. 

Грешка 4: Миете мивката без ръкавици

За почистване на тоалетни, мивки, кухненски печки в повечето случаи се използват силни химикали, за които трябва да се използват ръкавици, но много домакини го пренебрегват като предупреждение. Ако вредните активни вещества попаднат върху кожата, може да предизвика дразнене и зачервяване.

Грешка 5: Не затваряте завеси и щори

Когато апартаментът е малък и тъмен, собствениците се опитват да използват всяка възможност да го напълнят със светлина и да го направят визуално по-голям. Отворените завеси помагат много за това, но последиците са доста неприятни. Факт е, че стъклото може напълно да блокира ултравиолетовите лъчи тип Б, но не и лъчи тип А, които са причина за фотостареенето на кожата, както и изгаряне на мебели.

Грешка 6: Перете килима твърде често

Много домакини отказват да слагат килими, защото знаят, че почистването отнема много усилия, нерви и време, особено ако в апартамента има домашни любимци. В същото време килимите са синоним на комфорт, а също така поддържат краката топли през есента и зимата. Ако все пак решите да сложите килим, не прекалявайте с прането на килима, тъй като твърде честото мокрене може да навреди.

Грешка 7: Затваряте вратата на пералнята

След пране, често затваряме пералнята, а това е груба грешка. Барабанът остава влажен и ако не се остави да изсъхне, вътре се размножават бактерии и плесени, за които високата влажност е истински рай. За да избегнете това, веднага след прането оставете вратата отворена за няколко часа.

7 лоши навика в домакинството, които да избягватеЗа да имате подреден и организиран дом
Сподели: