7 неща, които професионалните домакини правят всеки ден

Съвети, които ще облекчат поддръжката на дома

3307

Някои домове нямат купища чинии в мивката, пране, което чака да бъде изгладено, следи от мазнина по дръжките на шкафовете или обувки разпилени навсякъде. И ние се питаме как се постига толкова съвършен дом. Ето част от тайните на професионалните домакини. Какво правят те, за да бъде домът им винаги чист и подреден?

Оправят спалнята

 

Спалнята може да се почиства веднъж седмично, но всекидневното оправяне на леглото е закон. Опънете чаршафите, застелете, приберете пижамите. Вечер закачете дрехите на закачалки, не ги хвърляйте на стола или леглото. Книгата и очилата оставете на нощното шкафче. Задача, която няма да ви тежи, ако свикнете с нея.

Учат децата на ред

Ако имате дете, знаете, че играчките са навсякъде по земята. Насърчавайте детето си вечер преди лягане да ги събира. За целта определете кошница или купете тематични кутии, всяка от които е за определени играчки. Така то ще изгради навици и няма да имате проблем с разхвърляната стая когато порасне.

Не оставят уредите изцапани

 

Почти всяко домакинство разполага с уреди от неръждаема стомана, а те, както знаете се цапат лесно и по тях остават следи. Почиствайте ги всеки ден с мека кърпа и препарат. Отнема 2-3 минути.

Почистват мивката в банята

 

Когато мием зъбите, гримираме се и оправяме тоалета, по мивката остават следи. Разбира се, не е необходимо постоянното й търкане, но мивка с петна не е приятна гледка. Оставете около нея ролка с домакинска хартия и когато забележите птено или изцапано, я забършете. Отнема секунди.

Почистват дистанционното и дръжките на вратите

 

Колкото и да не ви се вярва, но това са нещата, които имат най-много бактерии, най – малкото защото ги пипа всеки у дома. Затова ги забърсвайте редовно с дезинфекциращи кърпички.

Подреждат логично

 

Ключовете за гаража, колата, пощата закачете близо до входната врата. След като се приберете ги върнете отново там. Определете място за сметките, за брошурите и за бележки. Научете всеки от семейството, че якето и обувките трябва да отидат на място, а не да се търкалят в коридора.

Оглеждат стаята отгоре надолу

 

Всеки ден оглеждайте стаите за паяжини и прах. Премахването им отнема само няколко минути, но ефектът е забележителен.

 

 

 

 

 

Сподели: