7 неща в интериора, които потискат обитателите

7 неща в интериора, които потискат обитателите
Източник: unsplash.com

Не е тайна, че околната среда и атмосферата около нас често влияят на нашето благосъстояние и настроение. Признайте, понякога сте се улавяли, че стените притискат и всичко около вас е депресиращо? Това не е случайно, но тъй като основната причина за това „неразположение“ се крие във факта, че интериорният дизайн просто изсмуква всичките ви сили. Как да премахнете „дразнителите“ и да се отървете от потискащото състояние е по-нататък в прегледа.

1. Депресивни цветове

Да, в интериорния дизайн има депресивни цветове, които могат да повлияят негативно на общото настроение и благополучие. И не, не говорим за черно, сиво, зелено и други тъмни нюанси, както си мислеха повечето хора, а за наситени и ярки, като оранжево, наситено жълто и червено. След няколко дни такива стени не само ще започнат да ви потискат, те буквално ще ви смажат, ако не бъдат разредени с нещо неутрално.

Ето защо, за да избегнем това в бъдеще, си струва да обърнем внимание на цветотерапията – концепция, която показва връзката между цветовете, които избираме, и ефекта им върху нашите емоции. През 2024 г. ще става все по-важно да се придържаме към положителните, повдигащи настроението цветове, за да подобрим психичното здраве и нивата на енергия. Вместо скучни нюанси на избледнели нюанси като слонова кост, почти бяло, сиво и други, опитайте да използвате смели и умерено ярки цветове (мента, зелена зеленина, нежно розово) - те ще запълнят пространството с енергия и ще донесат позитивизъм.

2. Светлина и осветителни тела

Неправилно подбраното осветление и осветителни тела в интериора на стаите може да има негативно влияние върху настроението и общото емоционално състояние. Вместо да избирате масивни полилеи и обемисти лампи, наблегнете на осветителни тела, които повишават настроението и ви зареждат с енергия. През 2024 г. е важно да използвате ярко, весело осветление в дома си, включително топла естествена слънчева светлина. Избягвайте тъмните нюанси и рязкото осветление отгоре, вместо това заложете на ярки лампи със светли матови нюанси или всякакви други естествени цветове и нюанси, които ще осветяват пространството по балансиран и повдигащ дух начин. Подредете ги така, че светлината да е леко разпръсната в цялата стая и за предпочитане да се отразява от стени и други повърхности.

3. Безпорядък

Според изследване, изследващо връзката между нивото на безпорядък в апартамента и настроението, разхвърляният или неорганизиран интериор може да повлияе отрицателно на емоционалното благополучие. Вместо да оставяте нещата разпръснати из апартамента си, съсредоточете се върху организирането на съхранението и поддържането на стаята ви чиста. Това не означава, че пространството винаги трябва да е безупречно, а по-скоро предметите в стаята трябва да са спретнато подредени и лесно достъпни. Чистото и добре организирано пространство не само създава успокояваща среда, но също така е по-благоприятно за производителност и положително отношение.

4. Изкуствени материали

Много здравни експерти казват, че използването на изкуствени материали в интериорния дизайн има отрицателно въздействие върху благосъстоянието. Изследванията показват, че синтетичните материали могат да причинят алергии и други здравословни проблеми, безсъние, нервност, хронична умора. Дайте предимство на естествени и органични материали, които са едновременно здрави и екологични като дърво, камък и бетон, хипоалергенни, екологични и хармонично вписващи се в цялостния интериорен дизайн.

5. Мебели

Обемистите и неправилно разположени мебели във вашия интериорен дизайн могат да окажат голямо влияние върху цялостното емоционално благополучие. Изследванията показват, че наличието на депресиращи цветове, форми и стилове в интериора може да предизвика униние и тъга, оставяйки ви с чувство на празнота и неудовлетвореност. Вместо да избирате тъмни и потискащи мебели, съсредоточете се върху избора на вдъхновяващи и весели предмети, които внасят усещане за лекота и позитивност в пространството. Изберете естествени материали като дърво, камък и други органични материали, за да създадете топла и успокояваща среда. Подредете мебелите така, че лесно да се движите из апартамента, без да се блъскате в ъгли, врати и други стърчащи предмети.

6. Остри ъгли

Острите ъгли в интериорния дизайн представляват потенциална опасност както за физическото, така и за психическото здраве на хората. Тъй като мозъкът ни ги възприема негативно, той изпраща импулси на раздразнение и безпокойство. Оттук по правило възниква стресът и въображаемата опасност да се спънеш, удариш или нараниш. Ако е възможно, изберете мебели със заоблени, опростени ъгли и ръбове, те ще се впишат хармонично във всеки интериор и няма да оказват натиск върху мозъка ви. Можете също да използвате декоративни наслагвания или покривки, за да скриете изпъкналите ъгли.

7. Общ монохромен интериор

Монохромното пространство в интериорния дизайн може да има редица недостатъци. Докато монохромът създава истинска естетика в най-чистата си форма, той може да бъде и потискащ и непривлекателен. Освен това проучванията показват, че монохромното пространство също става скучно с течение на времето и може да повлияе на нивата на производителност. За да избегнете монохромната умора, използвайте различни цветове, декоративни елементи, форми и шарки, за да постигнете баланс, който се чувства по-издигнат и вдъхновяващ.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...