7 грешки при печене, които ви пречат да постигнете перфектен вкус

7 грешки при печене, които ви пречат да постигнете перфектен вкус

Дори да печете всеки ден във фурната, не сте застраховани от грешки при използването й. Мнозина не използват определени функции, а други просто не я употребяват оптимално. Вижте няколко полезни препоръки, които ще помогнат да постигнете по- добри резултати.

Овесени барчета без печене

Хапва ви се нещо сладичко, но здравословно. Искате да бъде бързо за приготвяне и по възможност да не изисква някакви ...

29/08/2020

1. Позицията на скарата

Позицията на решетката във фурната играе важна роля за правилното изпичане на ястието. Дори предварително загрятата фурна няма еднаква температура вътре. В горната част винаги има по-горещ въздух, следователно това място е най-доброто за получаването на златистокафява коричка.

19 кухненски джаджи за по – забавно готвене

Забавлението не винаги трябва да означава лекомислие. Доказателство за това са всички тези джаджи, които освен че са ...

20/05/2017

В долната част е най-подходящото място за пица или зеленчуци. В средната част на фурната температурата е най-равномерна. Това е идеалното място за приготвяне на десерти и различни сладкиши, където те ще се пекат равномерно.

2. Конвекцията не се използва

Дори и да имат конвекция във фурната, мнозина не я използват. Това обаче е много полезна функция и прави потока от горещ въздух във фурната по-равномерен. Конвекцията също помага да бъде храната по-хрупкава.

3. Фурната не се използва като помощник за почистване

Колкото и хубави да са тавите, те се замърсяват много и трябва да ги търкате дълго и упорито. Цялата тази процедура обаче може да стане много по-лесна, ако просто загреете съдовете във фурната за половин час, така че мазнина и изгорелите парчета храна да станат по-лесни за почистване.

 

4. Цветът на съдовете не се взема под внимание

Много хора смятат, че независимо в какво ястие готвят, времето за готвене няма да се промени. Всъщност това не е така. Тъмните съдове не само се загряват по-бързо, но и остават горещи по-дълго от по-светлите. Това е особено важно за приготвянето на всякакви десерти. В тъмен съд те ще се изпекат малко по-бързо и ще се зачервят малко повече. За по-хрупкава кора като хляб е най-добре да използвате тъмен или чугунен съд.

Ако трябва да приготвите нещо по-деликатно, като торта, която не трябва да има коричка, ще са подходящи прозрачни или светли съдове.

5. Уплътнението не се подменя

 

Всяко нещо изисква правилна грижа. Фурната не е изключение. Най-често срещаното слабо място е уплътнението на вратата. Тогава зададената температура не се поддържа и от вътрешната страна на стъклото се появява влага. Частта е евтина и лесна за смяна, така че не пренебрегвайте проблема, ако имате такъв.

6. Дъното на фурната е покрито с фолио

Мазнините и остатъците от храна на дъното на фурната могат да бъдат сериозен проблем при почистването. В опит да избегнат този проблем, някои покриват дъното на фурната с фолио, за да могат просто да премахнат мръсотията по-късно. Фолиото създава отражение, което ще направи печените ястия да се готвят твърде бързо. То може също така да блокира топлината, и да възпрепятства въздушния поток, което да доведе до неправилно готвене.

Използвате ли правилно вашата фурна

Ползваме фурната почти всеки ден, а колко често я чистим? Колкото и странно да ви звучи, но понякога това може да е с...

04/10/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...