7 грешки при печене, които ви пречат да постигнете перфектен вкус

Не ги допускайте

11536

Дори да печете всеки ден във фурната, не сте застраховани от грешки при използването й. Мнозина не използват определени функции, а други просто не я употребяват оптимално. Вижте няколко полезни препоръки, които ще помогнат да постигнете по- добри резултати.

Овесени барчета без печене За здравословно похапване

1. Позицията на скарата

Позицията на решетката във фурната играе важна роля за правилното изпичане на ястието. Дори предварително загрятата фурна няма еднаква температура вътре. В горната част винаги има по-горещ въздух, следователно това място е най-доброто за получаването на златистокафява коричка.

19 кухненски джаджи за по – забавно готвенеИ незабравимо изживяване

В долната част е най-подходящото място за пица или зеленчуци. В средната част на фурната температурата е най-равномерна. Това е идеалното място за приготвяне на десерти и различни сладкиши, където те ще се пекат равномерно.

2. Конвекцията не се използва

Дори и да имат конвекция във фурната, мнозина не я използват. Това обаче е много полезна функция и прави потока от горещ въздух във фурната по-равномерен. Конвекцията също помага да бъде храната по-хрупкава.

3. Фурната не се използва като помощник за почистване

Колкото и хубави да са тавите, те се замърсяват много и трябва да ги търкате дълго и упорито. Цялата тази процедура обаче може да стане много по-лесна, ако просто загреете съдовете във фурната за половин час, така че мазнина и изгорелите парчета храна да станат по-лесни за почистване.

 

4. Цветът на съдовете не се взема под внимание

Много хора смятат, че независимо в какво ястие готвят, времето за готвене няма да се промени. Всъщност това не е така. Тъмните съдове не само се загряват по-бързо, но и остават горещи по-дълго от по-светлите. Това е особено важно за приготвянето на всякакви десерти. В тъмен съд те ще се изпекат малко по-бързо и ще се зачервят малко повече. За по-хрупкава кора като хляб е най-добре да използвате тъмен или чугунен съд.

Ако трябва да приготвите нещо по-деликатно, като торта, която не трябва да има коричка, ще са подходящи прозрачни или светли съдове.

5. Уплътнението не се подменя

 

Всяко нещо изисква правилна грижа. Фурната не е изключение. Най-често срещаното слабо място е уплътнението на вратата. Тогава зададената температура не се поддържа и от вътрешната страна на стъклото се появява влага. Частта е евтина и лесна за смяна, така че не пренебрегвайте проблема, ако имате такъв.

6. Дъното на фурната е покрито с фолио

Мазнините и остатъците от храна на дъното на фурната могат да бъдат сериозен проблем при почистването. В опит да избегнат този проблем, някои покриват дъното на фурната с фолио, за да могат просто да премахнат мръсотията по-късно. Фолиото създава отражение, което ще направи печените ястия да се готвят твърде бързо. То може също така да блокира топлината, и да възпрепятства въздушния поток, което да доведе до неправилно готвене.

Използвате ли правилно вашата фурна10 неща, коието е добре да не правите
Сподели: