5 неща, които да организирате, за да намалите стреса

И две, с които да не се заемате

1116

За някои хора домашната организация е естествена реакция на стреса. Подреждането може да помогне да възстановим усещането за контрол, а прости, повтарящи се действия като сгъване на прането, например, могат да бъдат успокояващи. А най-хубавото е, че получавате и голям бонус: спретнат и подреден дом. Но някои проекти за домашна организация могат предизвикват повече стрес, отколкото да успокояват.

Вижте с кои е добре да се заемете и кои да пропуснете.

Организирайте:

Чекмеджето с кухненски прибори

Когато сте под стрес, започнете с организиране на малка площ, като чекмедже. Проектът не трябва да отнема твърде много време, така че ще бъде лесно да го усетите като постижение.

Когато сте под стрес, избягвайте да организирате нещо твърде носталгично или лично. По- скоро трябва да е относително лесно да групирате елементи и да подарите или хвърляте всякакви дублиращи се вещи.

Шкаф със спално бельо

Простите, повтарящи се действия, като сгъване на кърпи за баня, могат да бъдат успокояващи, особено когато се включват и техники за внимание. Подредете вашите кърпи за баня и спално бельо в дъгообразен ред за визуален ефект.

Нощно шкафче

Добра идея е да подредите нощното си шкафче по две причини:
1. Това е малка повърхност и ще бъде относително лесно да се справите.
2. Освобождаването на пространството около леглото може да ви помогне да спите по-добре.

Оставете само книгата, която четете и чаша вода. Най-важното: преместете телефона далеч от леглото.

Мобилен телефон

Нашите телефони могат да бъдат източник на стрес, особено ако те са основните ни източници на новини или ако прекарваме твърде много време, за да се потопим в негативни коментари в социалните медии.

Затова организирайте приложенията и оставете само тези, които ползвате, махнете стари и ненужни файлове и снимки.

Чантата си

Това е малка площ, която не би трябвало да ви отнеме твърде много време, за да се подреди. Почистването на стари касови бележки или ненужни вещи в нея, не само ще ви освободи от товар, но и ще улесни намирането на това, от което се нуждаете.

 

Не се залавяйте с

Организиране на нещо сантиментално

Като цяло нещата, които са носталгични или сантиментални, са много по-трудни за организиране, изисквайки повече време и емоционален труд. Затова, ако предпочитате да не затруднявате деня си, не се залавяйте с подобна тежка задача.

Пълна реорганизация на гардероба

Когато се чувствате емоционално нестабилни, не е идеалното решение да чистите гардероба.  Ако може, запазете тази задача за по-спокойни времена, когато можете да вземете балансирани решения за това какво да запазите и какво да изхвърлите.

Сподели: