Сигурни сме, че във всеки дом има доста неща, които стоят от толкова дълго време, че в един момент просто спираме да ги забелязваме. Като онзи стар часовник, който сякаш се е сраснал със стената, но когато една сутрин поглеждаме към него, осъзнаваме, че изобщо не му е там мястото и не ни харесва. И това, при положение, че е пред очите ни.
Килерът е една доста неприветлива част от дома ви. В повечето случаи това е нещо като голям гардероб за неща, от коит...
24/07/2015А какво да кажем за всички онези елементи, които стоят прибрани в някой шкаф или гардероб и за чието съществуване дори вече не си спомняме. Само си помислете за килера или кухненския шкаф, пълен с какво ли не. Със сигурност ако решите да се поразровите ще намерите истински антики там. Но и много неща, които е време да изхвърлите. При това, без изобщо да съжалявате за тях.
Ето само малък списък от ненужните вещи, от които е по – добре да се отървете.
Мечта за всяка домакиня е да има килер или поне малко помощно помещение, близо до кухнята. Там може да държите консер...
20/08/20161. Билки и подправки
Сухите билки и подправки не са задължително развалени, но с времето могат да загубят аромата си. Прегледайте всички пликове и бурканчета, вижте срока им на годност, подушете ги. Ако са там повече от 2 години, по – добре ги изхвърлете.
2. Масла и спрейове за готвене
Маслото за готвене може да започне да се разваля при излагане на въздух, светлина и топлина. Дори бутилката да е неотворена, качеството може да се влоши, ако се съхранява в топла или светла кухня. Затова, ако усетите неприятна миризма, изхвърлете ги.
Проверете също срока на годност на всички олиа и ако са изтекли, ги махнете, защото храната ще започне да мирише на гранясало.
3. Брашно
Когато се съхранява правилно, брашно може да остане в добро състояние поне една година. Затова е най – добре да го държите в херметически буркан на хладно място. И не забравяйте да го проверявате, за да се уверите, че в него няма мушици.
4. Мая
Ако сте отворили пакетче мая и сте я оставили в шкафа, без да помните кога, по – добре я изхвърлете. Най - вероятно тя е неактивната вече. Ако не я употребите до 3-4 месеца, просто отворете ново пакетче.
5. Ядки
Повечето ядки имат срок на годност шест месеца или по-малко. Ядките имат високо съдържание на масло, което е причина те да се развалят по-бързо от другите видове сухи храни в шкафа. За да ги запазите по – дълго, дръжте ги в буркан в хладилника.
6. Крекери
Храни, които са на основата на зърнените, не могат да стоят в килера твърде дълго време. Причината – често са нападани от насекоми и мушици. Проверявайте ги и ако са тук повече от 2 месеца, ги махнете.
Всеки, който разполага с килер към кухнята знае колко важна част играе той за организация на продуктите. Тук подрежда...
14/02/2019