5 стила, подходящи за малките жилища

5 стила, подходящи за малките жилища
Източник: unsplash.com

Много хора си задават въпроси: какъв трябва да бъде интериорът на малкиото жилище, какво трябва да се вземе предвид при декорирането на малка стая, как да извлечете максимума от малка площ. 

Особености на съветския интериор

Много специалисти отбелязват, че в света на съвременния дизайн постепенно се завръща съветския интериор. Стилът на съ...

06/11/2015

Преди да започнете ремонт, закупуване на мебели и уреди, трябва да решите в каква посока ще бъде проектирана стаята. Но когато пространството е ограничено, гамата от налични стилове за работа се стеснява. Все пак може да отличим пет практични стила, които ще направят интериора възможно най-ергономичен и практичен.

Скандинавски стил

5 трика от интериорните дизайнери

Тумбестите възглавници са артистични Все пак бъдете умерени с пълнежа, нека не изгеждат като топчета, а просто да ...

08/05/2016

Най-оптималната от популярните в момента тенденции в дизайна е скандинавската. Малките жилища са подобни на шведските малки апартаменти по отношение на оформлението, липсата на естествена светлина и пространство. Ето защо дизайнери и собственици харесват толкова много северния стил - идеален за декориране на малки интериори.

Основните характеристики на скандинавския дом са:

• Максимална светлина. Прозорците в такава жилища са „голи“, таваните и шкафовете са оборудвани с допълнително осветление.

• Светли стени. Тъй като северните страни страдат от липса на естествена светлина, скандинавците предпочитат да декорират интериора си в бели цветове. Визуално това играе роля за разширяване на границите в пространството.

• Многофункционални мебели. Сгъваеми маси, ъглови чекмеджета, стенни релси, отворени рафтове, използване на перваза на прозореца като работна повърхност - всичко това често присъства в интериора на скандинавската кухня.

• Светли гланцови плочки. Като облицовъчен материал северняците използват лъскави бели плочки с прости форми или имитация на светла тухла. Това е практично - такъв материал лесно се подрежда след готвене. Освен това лъскавите плочки отразяват светлината и по този начин имат положителен ефект върху визуалното уголемяване на пространството.

• Уютно килимче на пода. Някои хора смятат скандинавския стил за твърде леден и скучен. Но всъщност шведите се опитват да внесат нотка комфорт в пространствата на домовете си. Например, кухнята трябва да бъде украсена с малък стилен килим. Обикновено се предлага под формата на черга с принт на зигзаг или райета. Тази техника работи и за визуално разширяване на стените в тясно пространство.

 

Минимализъм

Когато комфортът е на заден план и практичността е на първо място, трябва да обърнете внимание на минималистичния интериорен стил – подходящ за помещения с ограничени квадратни метри.

Какво характеризира минимализма в интериора:

• Сдържан дизайн. Основната гама е естествена материали (дърво, бамбук, корк, мрамор), бяло, сиво, черно.

• Затворени системи за съхранение. Минимализмът обича практичните решения без ненужни детайли. В такава кухня е по-добре да се въздържате от инсталирането на отворени рафтове и да ги замените със затворени стенни чекмеджета.

• Без аксесоари. Желателно е мебелите да са със семпъл дизайн, без декор или орнаменти. По-добре е да оборудвате всички затворени мебели със система за отваряне с натискане.

• Фокусът е текстурираният материал. За да не изглежда интериорът скучен и монотонен, дизайнерите съветват да разнообразизте пространството с естествени - мраморен плот, дървени врати на шкафове или елементи от естествен камък.

Високи технологии

Ултрамодерният хай-тек стил изглежда страхотно в стая с всякакъв размер, особено малка. Отличителни черти са модерните материали, по-студен блясък, минималистично обзавеждане, много светлина.

Лофт стил

Малките пространства рядко се декорират в стил лофт, защото стилът първоначално е бил предназначен за големи пространства. Тук отличителни са „голи“ стени, метал и бетон, лампи.

Рустик стил

Отличителни тук са топлата атмосфера, дървени мебели, прост и естествен материал, флорален принт и уютни детайли. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...