12 трика при прането, които всеки трябва да знае

Те ще ви спестят време и ще решат някои проблеми  

1782

Прането, наред с други домакински задължения, може да бъде доста скучно. Обикновено искаме да свършим с него възможно най – бързо, и въпреки че пералната машина прави живота ни по-лесен, все още губим много време за селектиране на дрехите, сушене, мятане, гладене...

12 трика за пране, които ще променят дрехите и живота виСледващите 12 трика не само ще променят гардероба ви, но и целия ви живот, защото сериозно ще облекчат портфейла ви

Но има няколко важни правила и хитри трика, които биха улеснили този отегчителен процес.

Сложете буркан до пералнята

Полезни джаджи за пранетоВ помощ за мокротото помещение  

 

Често оставяме монети в джобовете си, забравяме ги и се сещаме за тях като ги извадим от пералната машина. Те обаче могат да бъдат много опасни и да доведат до повредата й. За да решите проблема, сложете буркан до машината. Преди да сложите прането, проверете джобовете и пуснете в буркана.

Пране на маратонките

 

Когато маратонките са в пералнята издават ужасен звук по барабана. За да го предотвратите, сложете ги в торбичка за прана, захванете я за вратата на пералнята и пуснете. Така няма да се „разхождат“ вътре.

Обръщайте дрехите

Според опитните домакини така ще избегнете избледняване на цветовете.

Добавете малко кафе или чай.

Обикновено се опитваме да се отървем от петна от кафе и чай, но тези напитки също могат да бъдат полезни. Ако искате да запазите тъмните си дрехи от избледняване, добавете кафе или чай в пералната машина. Трябва да сложите 2 чаши напитка към цикъла на изплакване.

Използвайте водороден пероксид, за да почистите обувките.


Има обувки, които не искаме или не може да бъдат изпрани в пералня. За да ги почистите, използвайте водороден пероксид. Изсипете го върху стелките. Скоро ще видите, че пероксидът се превръща в пяна, мръсотията ще излезе и всички неприятни миризми ще изчезнат.

Използвайте веро вместо препарат за отстраняване на петна.

 

Ако сте свършили препарата за отстраняване на петна и забележите петно върху дрехата си, просто използвайте веро. Налейте малко течност върху петното, изчакайте няколко минути и изперете дрехата както обикновено.

Използвайте аспирин за избелване на дрехи и се отървете от петна.

С течение на времето белите дрехи могат да посивеят и пожълтеят.  Просто добавете малко аспирин към водата преди пране. Смелете го на прах и добавете към препарата. Можете също така да разтворите 10 хапчета аспирин в 10 литра вода и да накиснете дрехите в продължение на 7 часа. Този метод е ефективен дори за стари петна.

Заменете торбичките за пране

Ако трябва да използвате торбичка за пране (например за чорапи или бельо), но не разполагате с такава, сложете ги в калъфка за възглавница и завържете.

Трикове за премахване на петна.

Петна от мастило могат да бъдат махнати с мляко. Накиснете и оставете за 30-40 минути, след което го измийте както обикновено.

Шоколадовите петна могат да бъдат отстранени с водороден пероксид или керосин. Просто изсипете малко течност върху петното и изперете, след като петното изчезне. Но помнете, че пероксидът може да обезцвети, така че е по-добре да го използвате само на бели дрехи.

Лимонов сок и содата се справят добре с петна от пот. Просто разтрийте кашичка на петното и изперете след 15 минути.

Прясно петно от горски плодове може да се махне със сол. Натрийте и изчакайте докато попие цвета. След това изперете със студена вода.

Верото може да ни помогне да се отървем от петна от кетчуп. Натрийте и след това изплакнете, добавете малко водороден пероксид на петното и оставете за 15 минути. След това изперете дрехата както обикновено.

Мазни петна могат да се поръсят с нишесте. Изтръскайте остатъка и след това изперете.

За да се отървете от петна от трева, накиснете продукта си в топла вода със сол в продължение на 2 часа. След това изперете.

Ако пътувате ...

Ако пътувате и трябва да изперете нещо, ето трик. Поставете дрехата в найлонова торбичка, напълнете я с вода и добавете препарат или сапун. След това разклатете. След това ще трябва само да изплакнете и изсушите дрехата си.

Често срещани грешки, които правим с пранетоА вие знаехте ли за тях?  
Сподели: