10 неща, които никога не трябва да слагате в микровълновата

10 неща, които никога не трябва да слагате в микровълновата

Микровълновите печки се превърнаха в неизменна част от домакинствата и верен помощник в готвенето или подгряването на храната. Всеки знае, че не трябва да използва алуминиево фолио и метални предмети в нея. Но подозирахте ли, че те съвсем не са единствените неща, които може да предизвикат не само разваляне на уреда, но дори и пожар?

Как да почистим грил тостера и микровълновата

Във всяка кухня могат да се намерят поне по 3-4 малки уреда, които ползваме ежедневно. А колко от тях почистваме всек...

17/09/2018

Ето какво да НЕ слагате в микровълновата.

Кутии от стиропор

7 неща, които не знаете, че вашата микровълнова може да направи

Вашата микровълнова печка е невероятна по много причини: помага за по – бързото приготвяне на храната, помага д...

26/09/2018

Кутиите от стиропор са идеални, за да запазят храната в хладилника, но не са подходящи за микровълнова фурна. Тя може да се разтопи в микровълновата, позволявайки химикалите да се отделят в храната.

Хартиени торби и кутии за еднократна употреба

Освен ако хартиената торбичка не е изработена за използване в микровълнова фурна, като тази за пуканки, не топлете в други хартиени пликове, защото могат да отделят токсини в храната или да се запалят, ако прегрее.

 

Найлонови торби и кутии

Не слагайте найлонови торбички в микровълновата, защото ще се стопят. Същото важи и за кутии и кофички от мляко, сирене, маргарин…Освен това има риск те да изпуснат химикали в храната.

Чаши за път

Ако трябва да стоплите кафето си, използвайте стъклена чаша или порцеланова чаша, преди да го излеете в чашата за път. Повечето модели са направени от пластмаса или неръждаема стомана, а знаете какво ще бъдат последствията.

Старинни чинии и чаши

Ако имате винтидж чинии или чаши, на повече от 40 години, не ги използвайте в микровълновата печка. Покритието може да съдържа олово или други компоненти, които ще се изпарят в храната при нагряване до висока температури. Всички покрити със златни или сребърни нишки съдове също трябва да се избягват.

 

Непокрити кутии

Освен ако не обичате да чистите микровълновата печка, уверете се, че всяка кутия, която слагате е добре покрита, дори да е само със салфетка.

Тъкани и дрехи

Може да изглежда налудничаво, но в интернет има множество "трикове", че можете да сушите дрехи в микровълновата. Никога не го правете, рискувате да развалите и фурната и дрехата.

Някои храни

Люти чушки: Освен ако не ви харесва ефекта на лютия спрей, избягвайте слагането на люти чушки в микровълновата фурна. Топлината освобождава капсаицина в чушките и предизвиква изпаряване, изгаряне на очите, носа и белите дробове.

Яйцата с черупката: Докато яйцето се загрява, цялата тази пара няма как да влезе в черупката, докато не се стигне до точката, в която яйцето експлодира - дори ако го поставите в купа с вода.

Цели плодове: Поставянето на грозде, цели ябълки или круши в микровълнова фурна може да причини експлозия, когато парата се натрупа в кожата.

Замразено месо: Едно от предимствата на микровълновата пещ е бързата, интензивна топлина, при която се размразяват и готвят замразени храни. Една от храните, които трябва да се наблюдават внимателно, е замразено месо. Ако парчето е по – дебело, сърцевината може да остане замразена, а повърхността да обгори.

Замразена кърма: Кърмата трябва да се размразява в хладилника вместо в микровълновата фурна. Неравномерното затопляне е опасно.

 

Нищо

За финал, никога не пускайте микровълновата фурна, когато е празна. Когато микровълните нямат течности или храна, те се отскачат една от друга и се абсорбират в микровълновата фурна, което може да причини взрив.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...