7 неща, които не знаете, че вашата микровълнова може да направи

Не само за претопляне на храна

1526

Вашата микровълнова печка е невероятна по много причини: помага за по – бързото приготвяне на храната, помага да претоплите изстиналата храна, и не на последно място – за любимите ни пуканки. Но предполагахте ли, че този уред всъщност може да има и други приложения? Ето няколко от тях.

По – лесно изстисквате сок от лимона

Когато приготвяте рецепта или коктейл, който изисква прясно изцеден лимонов или портокалов сок, пуснете плодовете за 20 до 30 секунди в микровълновата. Топлината ще омекоти клетъчните стени на плодовете, което ще позволи да извлечете значително повече сок.

Да почистите гъба

Ако кухненската гъба започва да мирише, не я изхвърляйте. Потопете я във вода с една супена лъжица бял оцет или лимонов сок, след което загрейте на висока температура за около една минута.

Изсушете билки

Не изхвърляйте билките, които са останали в хладилника, а ги изсушете лесно в микровълновата печка. Уверете се, че са напълно сухи, след което отделете листата им и ги сложете между две хартиени кърпи и загрейте за около минута. Ако те не са напълно изсъхнали, пуснете за още 20 секунди.

Дезинфекцира дъската за рязане

Микровълната помага да дезинфекцирате пластмасовите дъски за месо или роба. Натрийте ги с лимон и ги пуснете за минута. Така ще убиете бактериите и микробите.

Омекотете захарта

Използвайте микровълновата фурна, за да омекотите твърда бучка захар. Поставете я в найлонова торбичка, добавете няколко капки вода, след което загрейте на средна мощност за 10 до 20 секунди, като се повторете, ако е необходимо. Можете също така да поставите твърдата захар в купа, покрита с влажна хартия. Загрейте на 15-секундни интервали, докато захарта стане по – мека.

Разтопете меда

Ако медът е захаросан, лесно ще го разтопите в микровълновата. Само сипете в купичка и загрейте за 30 секунди. Повторете, ако е необходимо.

Премахва восъка

Ако сте купили свещ заради декоративния буркан, ето лесен начин да я махнете. Загрейте бурканчето в микровълновата и восъкът ще се разтопи. След това само отстранете и измийте.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

Сподели: