Няколко факта, които ще ви накарат да чистите редовно дома си

Няколко факта, които ще ви накарат да чистите редовно дома си

Не може да се отрече: светът е мръсно място. И за съжаление нашият дом не прави изключение. Дори да не се смятате за маниак на тема почистване, имайте предвид, че микробите и бактериите живеят навсякъде у вас и се вмъкват на най-невероятни места.

В духа на пролетно почистване ви предлагаме няколко факта за мръсотията у дома, които надали знаехте. Вижте ги и се замислете следващия път дали ще пропуснете чистенето.

В кухнята

Ясно е, че тоалетната чиния трябва да се чисти редовно, но знаете ли, че има още по – мръсно от нея място? Кухненската мивка! Храната от съдовете и пръските по плочите са предпоставка за развитие на  опасни бактерии. Те са и в гъбите и кърпите за почистване.

Решението: Измивайте кухненската мивка със сапун и вода веднъж дневно и дезинфекцирайте със смес от белина и вода веднъж седмично. Пускайте гъбата в микровълновата фурна за минута след всяка употреба, за да унищожите бактериите и периодично я накисвайте четвърт топла вода и половин чаена лъжичка белина.

Технологичните джаджи

Посочете предметите в дома ви, които докосвате в продължение на часове наред, над които сте кихали, ядете около тях и оставяте на открито. Вашата електроника! Според проучвания компютърът и дистанционното управление могат да съдържат бактерии, застрашаващи здравето.

Решението: Създайте си навика да миете ръцете си, преди да използвате компютъра си или да пипате дистанционното управление. Бършете ги с антибактериални кърпи редовно.

 В банята

Вероятно по-малко изненадващо, но за съжаление е вярно, че ваната също има много бактерии. Освен това докато се къпете стените около душа също трупат микроби.

Решението: След баня почистете ваната. Дезинфекцирайте с белина или почистващ препарат и не забравяйте да я изсушите след това. Измивайте стените около тоалетната с почистващ препарат и забърсвайте плочите след баня.

Дръжки, ключове и копчета

Подобно на техниката, дръжките на вратите и на шкафовете, както и ключовете за осветление са подложени на постоянно пипане, което значи само едно – микроби. Затова решението е да забърсвате с антибактериални кърпи.

Текстил

Килими, чаршафи, възглавници ... всичко е свърталище на микроби. Знаете ли, че килимът е магнит за мръсотията, а възглавниците и чаршафите са перфектното място за размножаване на алергени и гъбички. Решението: перете редовно на висока температура и помислете за антиалергенни калъфки за възглавниците си.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...