Как да почистим къщата ако не ни е до това

Гид за всеки, който не си пада по домакинската работа  

3880

Птичките пеят, пчелите жужат и все по – силно усещаме топлината на слънцето по кожата ни. Най-накрая топлите месеци дойдоха и след дългата зима е време да излезем навън. Обаче къщата се нуждае от почистване и освежаване. А кой иска да прекара топлите дни в търкане и миене? Е, знаем, че не е най-добрата алтернатива, но чистенето може да бъде бързо и експедитивно, ако следвате няколко лесни съвета.

На първо място се запасете с всички консумативи. Ако трябва да обикаляте цялата къща, за да търсите гъбата или препарата, ще изгубите много време. Затова направете сет за почистване в кутия или кошница и се залавяйте.

Чистете всяка стая от горе – надолу. Така ще почистване праха, който пада.

Всекидневна

Тя обикновено е доста натоварена, а това значи много прах и мръсотия. Ако имате голям килим, почистете го с прахосмукачка. Ако мирише поръсете със сода и оставете за една нощ, за да абсорбира, след което минете с прахосмукачка отново. Ако имате щори, използвайте стар чорап, за да ги забършете. Завесите минете с  ролка за мъх или използвайте приставката на прахосмукачката.

Махнете възглавниците от дивана и почистете и там. Забършете подлакътника.

Кухня

Кухнята изисква постоянна поддръжка. Когато дойде време за голямото почистване обаче трябва да направите всичко едновременно. Първо загрейте вода с лимон в микровълновата и пуснете на максимална мощност. Докато загрее почистете плота, уредите, котлоните, дезинфекцирайте мивката. Вече може да забършете и микровълновата. За 15 минути кухнята е готова.

Баня

Никой не обича почистването на банята, но имаме добри новини. Можете да го направите докато спите. Да, точно така. Натрийте душа и крановете с оцет и оставете за една нощ, а сутринта изплакнете. Ако имате душ кабина, натрийте стъклото с лимон или лимоново масло. Петната от варовикова вода може да измиете с Кока Кола, колкото и са звучи странно. Завесите за баня може да пуснете в пералнята и са изперете. Ще бъдат като нови.

Спалня

Със сигурност чистите спалнята често, но матрака перете ли го? За да имате свеж и чист матрак, поръсете със сода и оставете за няколко часа, след което минете с прахосмукачка. Изперете възглавниците. Постелете свежи и чисти чаршафи, добавете цветя и сте готови. 

Сподели: