Необичайни средства за премахване на петна

Които вероятно имате под ръка  

590

Те винаги идват в  най – неподходящия момент. Точно когато сте на гости или на ресторант, се случва така, че покапвате любимата си блуза и на нея остава петно, което не може да се махне просто така. Но за щастие, не всяко петно изисква специален продукт. Около нас има куп неща, които може да помогнат за почистването.

Как да почистим най-често срещаните петнаНе изхвърляйте дрехите  

Затова преди да изпаднете в паника, огледайте се и може просто да успеете да решите проблема си с някакъв крем за бръснене, резен хляб или малко водка!

Крем за бръснене

Полезни съвети за премахване на петна от дрехитеБез следи от вино, шоколад и мазни храни  

Най – добре е да използвате обикновена пяна, без цвят. За дреха или килим,  навлажнете изцапаното и нанесете. Оставете за 15 минути, след което изплакнете. Винаги използвайте бяла или хартиена кърпа, за да предотвратите пренасянето на цвета от едната тъкан на другата.

Хляб

Всеки знае, че колкото по-рано можете да отстраните петно, толкова по-добре. Ако се изцапате с дресинг или мазно, веднага вземете малко хляб и сложете отгоре. Хлябът действа като гъба, която ще абсорбира петното и ще предпази от увеличаване и навлизане по-дълбоко в тъканите.

Дори старите мазни петна върху велур или кожа могат да бъдат премахнати, като поставите резен хляб върху петното за час или повече.

Бяла креда

Тя е идеална също за мазни петна. Всичко, което трябва да направите е да разтриете много дебел слой и да оставите кредата да поеме мазнината. Изчакайте поне пет минути и след това почистете. Повторете, докато петното изчезне или поне е по-малко видимо. (Можете също да използвате бебешка пудра или царевично нишесте по същия начин) Този метод е безопасен както върху бели, така и в цветни тъкани.

Водка

Когато се изцапате с мастило, всичко, което ви трябва е малко водка. Натопете памучен тампон и нанесете като работите от външния ръб на петното към центъра. Сменяйте кърпата за почистване докато петното не изчезне.

Водката също е страхотна идея за освежаване на плат. Смесете 1/2 чаша водка с 1 чаша хладка вода в бутилка със спрей и напръскайте дрехите със застояла миризма. Много от търговските освежители за тъкани са с високо съдържание на алкохол.

WD-40

Чакайте, не е ли WD-40 смазка на основата на масла, която може да направи петна по дрехите? Е, да, така е. Но и помага за премахването на други.

WD-40 действа и като разтворител и помага за разграждането на маслото - особено старите мазни петна. Просто напръскайте с малко WD-40 от предната и задната страна на тъканта. Оставете го да действа около пет минути и след това изперете в най-горещата вода, препоръчана за тъканта.

WD-40 може да се използва и за премахване на разтопени пастели, восък или дъвка от тъкани.

Постоянни маркери

През повечето време се опитваме да премахнем петна от постоянни маркери, които се появяват там, където не бива. Въпреки това, перманентните маркери могат да бъдат безценни, за да спасите някоя дреха. Ако сте напръскали някоя дреха с белина, с перманентен маркер ще маскирате петното. Маркерите на водна основа също могат да се използват, но няма да издържат на прането.

4 гениални трикa за премахване на петната Хитрини за всяко домакинство  
Сподели: