Полезни съвети за премахване на петна от дрехите

Полезни съвети за премахване на петна от дрехите

Как да се справяме с петната? Всеки си задава този въпрос доста често, защото появате на петно върху дрехата е въпрос на секунди. При вида на прясно петно, много хора се опитват да го изтрият възможно най-скоро с влажна кърпа, ако имат такава под ръка. Имайте предвид обаче, че в някои случаи това няма да спести, а напротив, ще усложни ситуацията.

Петна от вино

Петна от алкохол са истински кошмар на партита и празници. Особените трудни за домакините са петната от червено вино или шампанско. Веднага поръсете петното с влажна сол, а след половин час измийте петното с гореща сапунена вода.

Лимонът също е решение. Разтрийте петното с лимонов сок и сложете парче отгоре. Изчакайте малко и лимоновият сок ще премахне белезите от виното.

Опитайте се да премахнете петното с разтвор на водороден пероксид, след което изплакнете със студена вода. Приложете обаче само на бели тъкани.

Друг хитър начин да махнете петното от вино е да сложите частта от дрехата в добре загрято мляко за половин час. След накисването трябва да се измие със сапун.

Можете да третирате мястото на петното с амоняк, а след това да изперете с прах или сапун.

Ако петното е от вино на коприна, то може да се отстрани с разтвор от 1 литър вода, 2 супени лъжици спирт, 1 лъжица сода и 1 лъжица течен сапун.

Мазни петна

Първото правило при премахване на петна е да се започне от ръба на мястото и да вървите към центъра. В противен случай има опасност петното да се "разпространи" и ще бъде още по-трудно да го махнете.

На второ място - колкото по-рано започват действията за премахването му, толкова по- добре.

Ако имате мазно петно върху джинсите, незабавно го му сложете хартиена салфетка, за да попие повечето мазнини. След това изперете в пералната машина.

Можете да използвате и препарат за миене на съдомиялна машина: оставете го за половин час и след това го измийте по обичайния начин.

Мазнината може да се абсорбира и картофена суспензия (три сурови картофи на ренде), прикрепена към долната страна на тъканта. Оставете я в продължение на половин час, след което дънките могат да бъдат изпрани с прах.

Ацетон, терпентин и бензин също са  добри помощници в борбата срещу мазни петна. Те обаче трябва да се използват само в екстремни случаи, тъй като могат да увредят някои тъкани.

Петна от шоколад

Петната от шоколад са много трудни за махане: можете да постигнете 100% от резултата само ако то е прясно.

За да премахнете ефективно шоколадовото петно, трябва да изчистите остатъците, а след това да продължите да го почиствате от обратната страна. Движението трябва да е от ръба на петното към центъра.

Вариант е да използвате и сол – натрийте с по – едра сол, а деликатните тъкани могат да бъдат изпрани в солен разтвор.

Петна върху памук могат да бъдат отстранени с помощта на мляко, прах за пране и солена вода или амоняк. След отстраняването на петна, измийте в нормален режим.

Спасение за коприна - амоняк, разреден във вода в съотношение 1:1. Обработвайте това  петно и след това измийте на ръка.

За синтетични тъкани амонякът трябва да се разрежда с алкохол в съотношение 3: 1. С това решение можете лесно да премахнете шоколадовото петно.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...