Лесни трикове, с които домът ви бъде винаги чист

И как да си спестите голямото уикенд чистене  

6398

Снимките в Pinterest на безупречни домове са като магия. Защото просто няма  как да поддържаме безупречен вид на дома и винаги перфектно подредени вещи. Затова, когато планирате обзавеждането на дома, си поставете реалистични цели и не си представяйте снимките от списанията, възпроизведени в стаята.

Вижте няколко съвета за това, как да поддържаме чист и подреден дом.

Определяйте си малки задачи за подредба и организация. Така мисълта за голямо почистване няма да ви преследва цяла седмица, а ще си спестите цял уикенд в търкане и подреждане.

Поддържайте пода чист – това прави голямо впечатление и дори да е малко разхвърляно, няма да личи.

Помислете кои места в дома пренебрегвате. Ако не обръщате внимание на первазите в хола, но държите на безупречен коридор, няма как да имате перфектен дом. Затова дори и тези „нелюбими“ части на дома не бива да бъдат забравяни.

Подредете – особено това се отнася за коридора, които често бива затрупан с якета, обувки, шапки. За да усетите чувство за приветлив и чист дом започнете от него и го дръжте организиран и чист.

Определете място за всичко. Къде стои пощата? На кухненската маса, в коридора или в хола? Намерете кутия или панер, в която да я слагате и периодично сортирайте. Така никога няма да се чудите къде е сметката, която търсите и ще си спестите събирането на купища хартии.

Ароматизирайте – това е един от начините да направите домът ви да се усеща чист и приветлив. Ако живеете на място, където може да отворите широко прозорците, за да влезе чист въздух – направете го. Ако не, направете си сами ароматизатор – смесете сода и любимото си етерично масло и сложете в коридора. Ще ухае прекрасно.

Погрижете се за съдовете. След ядене измивайте съдовете и след като изсъхнат ги приберете. Отнема не повече от 10-15 минути, но така ще имате чиста и подредена кухня. Не забравяйте са поддържате чиста и мивката.

Направете си график. Ако организацията не ви е силната страна, направете си график, който да следвате. Например – понеделник, сряда и петък – бърсане на прах по мебелите и пода, събота – прахосмукачка. Това не изключва и подредбата, която трябва да правите през останалата част на седмицата.

5 минутна подредба – обиколете къщата и за 5 минути подредете всичко, което не е на мястото си. Ефектът ще бъде голям само за това незначително време.

Универсален препарат. Хората често се объркват в избора си на почистващ препарата. Затова изберете един, подходящ за всичко, а специфичните места почиствайте със специализирани.

Правилото за видимите места. Ако трябва да почистите светкавично преди да дойдат гостите ви, съсредоточете се само върху местата, които ще видят. Няма нужда са почиствате чекмеджета или горната част на шкафа – обърнете внимание на пода, масата и рафтовете.

Отгоре надолу – преди да започнете да почиствате, погледнете отгоре надолу. Вижте за паяжини, мръсни стени, а след това преминете към мебелите и пода.

Следвайте трите фази на почистване. Това са подреждане и поставяне на нещата по местата им; следва почистване на праха – отгоре – надолу; забърсване на пода и изхвърляне на боклука. 

Сподели: