13 трикa за почистване на дома

И да спестите време  

1748

Почистването е нещо, което често ни отнема много време и енергия. Понякога може да прекараме цял ден в подреждане и търкане, за да видим дома си по начина, за който мечтаем.

От Bright Side предлагат няколко хитри идеи за бързо и много ефективно почистване. Вижте ги:

За пералната машина

Не се нуждаете от скъпи почистващи продукти, за да почистите пералнята. Вместо това можете да използвате обикновен оцет. Изсипете малко количество в отделението за праха за пране и пуснете на пълен цикъл.

Един трик, за който малко хора знаят, е да подсилят действието на препарата с помощта на оцет. Добавете малко към праха за пране (около една трета от количеството прах) и ще изперете дрехите по-ефективно. Това важи особено за цветните.

Някои видове материи са магнити за котешка и кучешка кожа. Изплакнете дрехите, изработени от тези материи с бял оцет и космите повече няма да се залепват за тях.

За безупречно чиста вана

Как можете да почистите цяла вана, без усилия? Лесно! Първо нагрейте малко оцет в микровълновата фурна (трябва да е топъл, не горещ). Смесете оцета със сапунен разтвор в спрей в съотношение 1: 1. Нанесете върху ваната, оставете за 30 минути, след което избършете с гъба. Резултатът ще бъде впечатляващ.

Прозорците

Поръсете сода за хляб на труднодостъпните места (като ъглите). След това добавете малко оцет. Ще започне да шупти. Оставете за 10-15 минути, содата и оцета за хляб ще се справят мръсотията и ръжда. След това само да избършете прозорците с хартиена кърпа.

Как да измиете детските играчки

Всеки родител знае какво е дом, където играчките са разпръснати във всяка стая и всеки кът и събират прах. Когато се наложи да ги почистите, сложете ги в торбичка и ги пуснете в миялната (внимавайте да са от подходящи материали).

Премахнете петната

Много от нас са се сблъсквали с нарастващия интерес на децата ни към изкуството, който се изразява чрез писане и рисуване по стените в химикалка или маркер. Да се отървете от подобни следи може да отнеме много време и усилия, но има и лесни начини да се справите:

За да се отървете от следите от маркер на пода или на масата, изстискайте обикновена паста за зъби върху влажна кърпа (за предпочитане микрофибър) и разтрийте петното.

Маркерът може да се отстрани лесно и с помощта на лак за коса или дезодорант, и дори на аерозол. Просто напръскайте върху засегнатата област и измийте с вода.

Друг метод е да използвате обикновена сода и гъба. Поръсете сода върху гъбата, разтрийте засегнатата област и изплакнете с вода.

Как да премахнете петна от лак за нокти

Преди разлетия лак да изсъхне, можете да се отървете от него като нанесете лак за нокти отгоре и го оставяте за минута. След това разтрийте петното с хартиена кърпа и премахнете останалото с гумена гума. Ако лакът вече е изсъхнал, нанесете малко лак за коса и след това избършете с топла вода и сапун.

Ако разлеете лак за нокти на килима, нанесете малко препарат за петна и след това избършете с влажна кърпа.

За по- чиста микровълнова печка

Нарежете лимон на половина, поставете го в чаша и добавете канела. Поставете чашата в микровълновата печка и я включете за 5-10 минути при най-ниската степен на мощността. Лимонът ще помогне да се почисти и дезинфекцира, и канела да се отървете от неприятната миризма.

За блестяща кухня

Смесете заедно сода за хляб с олио, докато получите гъста паста. Нанесете сместа върху всяка втвърдена мазнина и я оставете за 5-10 минути. След това просто го избършете с кърпа и сапунен разтвор.

Забравете за праха

Нанесете няколко капки масло върху хартиена кърпа и минете през запрашеното място. След това избършете отново с чиста хартиена кърпа. На повърхността ще остане тънък слой, който полира и ще отблъсква праха. 

Сподели: