Лесни идеи за пролетно освежаване

За сияещ и чист дом  

3051

Готови ли сте за пролетното почистване? Има още малко време до официалната първа пролет, но защо да не се възползваме от някой по – топъл ден и започнем с лекото освежаване на дома. А ето и някои наши идеи за лесно, леко и ефективно почистване на дома.

Дезинфекцирайте гъбата в микровълновата  Гъбата е изключително привлекателно  място за бактерии и микроби, затова я дезинфекциряйте редовно. Капнете няколко капки лимонов сок и пуснете за 2 минути в микровълновата. Така ще я освежите и ще премахнете голяма част от микробите.

Дом с аромат на канела

Канелата има небесен аромат, който ще внесе много уют и приветливост в дома. поръсете малко канела в ъгъла на килима, оставете за 20-30 минути и след това минете с прахосмукачката.

Почистете банята с грейпфрут

Много лесен и екологичен начин за почистване на банята. Срежете половин грейпфрут, натрийте го със сол и минете плочките и санитарията в банята

Оцет като многофункционален почистващ препарат

Оцетът е добър многофункционален препарат и е отличен за всичко – от премахване на котлен камък до почистване на прозорци или хладилника. За да го използвате като препарат, го смесете с равни части вода. Белият ще свърши перфектна работа.

Лимони

Лимоните са герой в света на направи си сам почистващите продукти. Киселината в тях помага за премахване на замърсявания, котлен камък и ръжда, оставяйки всичко чисто. Напръскайте с лимонов сок крановете и около тях, където мръсотията се натрупва. Лимоните също ще се справят и с петна върху дъски за рязане - оставете сока за известно време, след това изплакнете. Друг трик е да напълните купа с вода и резенчета лимон и да я сложите в микровълнова фурна за пет минути. След това просто забършете с мека кърпа.

Преоткрийте силата на содата за хляб

Сода бикарбонат е много универсален препарат и ще чисти почти всичко – от ръжда, до печката и хладилника. Поставете малка купичка в хладилника, за да премахнете миризмите.

Силата на солта

Ако имате нужда от скра, използвайте сол. Смесете я с топла вода и почистете ефективно мивката.

Само за печене?

Царевичното брашно не е само за готвене. С негова помощ може да почистите килима, ако сте го изцапали с нещо мазно. Поръсете петното за 20 минути и след това минете с прахосмукачка. С негова помощ може да почистите и сребърните съдове – смесете с малко вода на паста и натъркайте.

Олио

Имате боя по ръцете си? Използвайте растително масло, смесено с малко сол, за да премахнете мръсотията. Растителното масло може да се използва и за полиране дървени мебели - просто смесете две части масло за една част лимонов сок и минете с кърпа. Избягвайте скъпите си антики, все пак.

Спалното бельо

Ако все губите чаршафите и калъфките, ето един трик за подредба. Сложете в едната калъфка останалите части на комплекта и така ще имате всичко под рък а- събрано и организирано.

Почистете с кола

Ако нямате бели, колата върши чудесна работа за почистване на тоалетната чиния. Излейте и натрийте добре по ръбовете. Оставете за час и после изплакнете.

Фолио

За да бъде хладилникът ви винаги чист, постелете рафтовете с прозрачно фолио. След като се изхабят, просто ги изхвърлете.

Подредете и подарете

Ако част от вашето пролетно почистване включва малко на подредба на гардероба,  отделете дрехите, които не сте носили и които няма да носите. Подарете или дарете за благотворителност. Приберете зимните панталони и блузи и извадете по- леките. Дебелите приберете във вакуумиращи пликове, за да спестите място. 

Сподели: