Как да запазите дома си чист и подреден когато имате деца

Понякога щастлив дом е по – добре от подреден дом  

2129

За много от нас чистенето и подреждането е хоби и дори форма за освобождаване от стреса. Но колкото перфектни и организирани да сме, наличието на дете у дома преобръща представите за чистота и „всичко е на мястото си“. Така бленуваната безупречна къща вече е извън въпрос, а на преден план идват по – важни за решаване проблеми като място за играчките, търкането на петна и стикери от стените и купища чисти дрехи, оставени неподредени до гардероба.

За да оцелеете в подобна ситуация, от Real Living дават няколко безценни съвета.

Пазете само това, от което се нуждаете

Ако ви предстои преместване в ново жилище или голяма реорганизация на дома, следвайте правилото на метода КонМари – ако нещо не предизвика трепет и емоция у вас, не ви трябва. Затова пазете само тези сантиментални вещи, които ви изпълват с удовлетворение.

Разделете вещите на вашето дете от вашите собствени

За да направите подредбата на дома си по – удобна и лесна, не дръжте вашите и на детето ви вещи/ дрехи на едно място. Така ще имате по лесен поглед върху нещата и ще може лесно да махате омалели или стари тениски, панталони, обувки.... Ако нямате възможност за отделен гардероб, помислете за кутии, в които да ги сложите, но така, че да бъдат разделени.

Правете месечен преглед на дрехите 

Децата растат толкова бързо, че често установяваме как една тениска, която преди месец обличахте вече е малка. За да не трупате дрехи, преглеждайте ги на всеки два – три месеца и отделяйте малките. Тях може да продадете или подарите на друго дете.

4. Подканвайте ги да ви помагат в подреждането

Когато детето е на около 3 години, започнете да го насърчавате да ви помага в подредбата. Превърнете го в игра, например кой ще събере най-бързо играчките в кутиите. Подреждайте заедно и така то ще се научи на организация. Ако искате да почистите нещо по- бързо, правете го, когато то не е там, защото така ще свикне, че вие ще подреждате вместо него.

5. Научете децата си да откриват, а да не унищожават нещата

Виждали сте деца, които се превръщат в дяволчета когато започнат да рушат замъци от кубчета или да драскат по стените, или да чупят някакви предмети, само за да видят реакцията ви. Научете ги да уважават играчките и предметите около тях.

6. Направете избор

Всеки ден сме изправени пред толкова много решения, които трябва да вземем? Да подредим дрехите на детето или да почистим? Да приготвим по – специална вечеря или да помогнем с домашна работа? Винаги ще бъдете на кръстопът, но запомнете, че понякога  е по – добре да оставите мръсните чинии и да легнете до детето си, защото това е най-важното за вас, точно сега.

Снимки: Dairy Darilag

Сподели: