Как да създадете позитивен и успешен дом

Как да създадете позитивен и успешен дом
Източник: pixabay.com

Вече ви запознахме с някои основни неща за Васту Шастра - древната индийска архитектурна наука. Днес нека разгледаме общите концепции и принципи на Васту Шастра за домове.

Какво е Васту Шастра и защо е важен за дома

Със сигурност сте чували за фън шуй, но знаете ли какво е Васту Шастра? Ваасту е древна индийска наука за архитектур...

04/06/2024

Ориентация

Според Васту Шастра ориентацията на дома е от решаващо значение за потока на положителна енергия. Идеалното разположение на дома се счита за източно изложение, тъй като позволява максимален приток на естествена светлина и положителна енергия от слънцето. Домовете със северно и североизточно изложение също се считат за благоприятни. От друга страна, домовете с южно или югозападно изложение може да се нуждаят от допълнителни мерки за балансиране на енергийния поток.

Фън шуй промени за дома

Вместо да взимате решения, които със сигурност няма да спазите, или да си купувате скъпи карти за фитнес, които после...

01/12/2015

Структура и дизайн

Васту Шастра е особено обвързан с дизайна и оформлението на дома. Васту Шастра съветва структурата на сградата да е с правилна и симетрична форма, за предпочитане квадрат/правоъгълник. Неправилните форми могат да нарушат потока на енергия. Освен това разположението на вратите, прозорците и стаите трябва да бъде внимателно обмислено, за да се осигури правилна циркулация на енергията и да се оптимизира използването на пространството.

Пет елемента

Васту Шастра засилва баланса и хармоничното взаимодействие на петте елемента – земя, вода, огън, въздух и космос. Всеки елемент върви ръка за ръка и те също са свързани с изрична посока, която трябва да бъде подходящо представена в дома. Например земните елементи, като растения и естествени материали, са доходоносни в югозападната част или в центъра на къщата, докато водните елементи, като аквариуми, се препоръчват в североизточна или северна посока.

Разположение на стаята

Разполагането на стаи в дома се основава на принципите на Васту. Североизтокът се счита за най-благоприятната посока и е идеален за пространството за медитация. Главната спалня обикновено е разположена на югозапад за стабилност и хармония, докато кухнята трябва да е на югоизток, за да впрегне огнения елемент. Всекидневната и трапезарията обикновено се поставят на североизток или северозапад за положителен енергиен поток и социални взаимодействия.

Енергиен поток

Васту Шастра подчертава значението на непрекъснатия енергиен поток в дома. Човек може да постигне това, като осигури чисти пътища и избягване на препятствия. Дългите коридори не се препоръчват, тъй като могат да възпрепятстват енергийния поток.

Цветове и материали

Изборът на цветове и материали във Васту Шастра се ръководи от съответните им елементи и тяхното въздействие върху енергията. Топлите цветове като жълто, оранжево и червено се свързват с огъня и могат да се използват в зони, където са желани енергия и активност, като хола. Студените цветове като синьо и зелено представляват вода и могат да се използват в спални или зони, където релаксацията е от съществено значение. Естествените и екологични материали са предпочитани заради положителното им въздействие върху енергията.

 

Ето и няколко съвета за създаване на дом по Васту Шастра:

  • Уверете се, че главният вход на къщата е в положителна посока, като север или изток, за да поканите положителна енергия.
  • Увеличете максимално използването на естествена светлина и вентилация във всички стаи, за да поддържате здравословна и жизнена атмосфера.
  • Поддържайте жилищните и работните зони подредени, за да позволите плавния поток на енергия и да насърчите чувството за благополучие.
  • Разположете леглото в югозападна посока на спалнята, за да подобрите релаксацията и да осигурите добър нощен сън.
  • Изберете успокояващи и балансирани цветове за различните стаи.
  • Поставете кухнята в югоизточна посока и се уверете, че готвещият гледа на изток, докато приготвя храна за положителна енергия.
  • Интегрирайте стайни растения в жилищните помещения , за да пречистите въздуха и да внесете положителна енергия.
  • Ако е възможно, разполагайте учебна или работна зона в северна или източна посока, за да подобрите фокуса и производителността.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...