Как да предпазите дома си от зли енергии

Всички народи борят вампирите с чесън, а символите на фън шуй вече далеч не с...

25891

В много части на света, дори и с различни култури и вярвания, на вратите се поставя подкова, за да донесе късмет или да пази дома от злите духове. Всички народи борят вампирите с чесън, а символите на фън шуй вече далеч не се използват само в Китай.

Подкова на вратата

За да отблъснете вещици от къщата, както и да донесе късмет на всички, които минават, подковата трябва да бъде окачена над входната врата - с лице нагоре или надолу. Това вярване произхожда от английския фолклор и се разпространява от 16 век, като и до днес подкови продължават да поздравят посетителите по домове в целия свят.

Огледало Ба Гуа

Огледалото Ба Гуа, което е с произход от Китай, е популярен символ във фън шуй. Чрез поставяне на такова огледало над входната врата посрещаме хармонията и създаваме добър късмет за всички онези, които влизат в къщата.

Освен да приветства хармонията в дома ви и да създава добра карма, огледалото Ба Гуа противодейства и на отрицателните енергии и им пречи да прекрачат прага.

Паласпас

Това е букет от декоративни палмови листа, които се продават на Цветница във Филипините. Те са благословени от католическия свещеник и висят над вратата. Смятат се за талисман срещу злото.

У нас също има подобна традиция на Цветница, само че с върбови клонки, които закачаме на входната врата, за да ни носят здраве и късмет.

Вятърни камбанки

Още в древността са вярвали, че звънците и чановете плашат лошите духове.

Съвременните вятърни камбанки произхождат от Индия, като по-късно са въведени в Китай, където се използват за защита на домовете. Японските вятърни камбанки от стъкло, известни като фурин, носят късмет.

Мезуза

Според Кабала (еврейския мистицизъм) мезуза отблъсква злото и разрушителните сили от къщата и тези, които я поставят на вратата си, са защитени през цялото време.

Мезуза представлява парче от пергамент, съдържащо еврейски стихове и молитва. Навит на руло, той се поставя в красива фуния и се закрепва диагонално към рамката на вратата.

Назар

Назар, известен също като камък на злото око, е гръцки/турски амулет, който се използва за отблъскване на "лошото око", известено в средиземноморските култури като Mal де Ojo.

Направен от синьо стъкло, назар защитава дома от лош късмет.

Офика

В някои келтски вярвания кръст, направен от клоните на дървото офика и вързан с червен конец, се използва като защита и се поставя над вратите на къщите.

Офуда

Да защитава семейството от заболявания е силата на офуда - талисман, който произхожда от Япония и вярата шинто. Това обикновено е декорирана хартия, дърво, плат или метал, който е прикрепен към вратата.

Върховете на стрели

Смята се, че поставени над входната врата, те пазят дома от крадци.

Ядец

На тези, които търсят любовта, ядец, прикован над входната врата по време на първия ден от Новата година, ще донесе нова половинка в живота.

Пръчки канела

По-всекидневен предмет, като канелата, вързана над вратата, също ще защити дома ви. Много отдавна тя е била използвана от египтяните да направят от едно място свещено, както и от китайците за пречистване на храмове.

Бамбукови флейти

Друг символ от фън шуй са бамбуковите флейти, които пазят дома от лоши вибрации. Те трябва да се поставят с мундщука нагоре над входната врата.

Махакала

Махакала се разглежда в тибетския будизъм като защитник на дома. Представен в много различни форми, махакала може да има различен брой лица и ръце, които държат оръжия.

Махакала е защитник на закона и се поставя на входната врата на будистките храмове.

Венец от розмарин

Венец, изработен от пресен розмарин и завързан със зелена нишка, също ще предпази вашия дом. Като допълнителна защита поставете в него и цветята кученце, циклама, див чесън, невен, карамфили или рози, като техният брой трябва да е три, седем или девет.

Можете да го държите на вратата и само заради аромата му.

6 Emperors’ Coin Ruler

Дръжте го над входната врата, за да символизира успеха в дома и бизнеса.

Хамса

Хамса, или Ръката на Фатима, е амулет във формата на дланта със символ на око в средата. В арабската и берберската култури се смята, че предпазва от уроки.

Може да бъде окачен на входната врата или стена, а днес е модерно да се носи и като огърлица.

Боговете на вратите

Боговете на вратите представляват китайски декоративни кърпи, поставени от всяка страна на входа към храма, дома или офиса, за които се смята, че пазят от зли духове. Те винаги се поставят по двойки и трябва да бъдат сложени един срещу друг.

Боговете на вратите са всъщност портрети на двама китайски генерали. Императорът им отдал чест, като поставил техните изображения на предната си врата. Смята се, че привличат добър късмет.

Чесън

Това може би е най-често срещаната защита, която виси на вратите в много различни части на света. Чесънът отблъсква вампири, всеки знае това.

Сподели: