Как да почистите всеки тип под бързо и лесно

Как да почистите всеки тип под бързо и лесно

Дори и да сте доста спретнати, почистването на подове е работа, която изглежда сякаш никога не е била свършена. Причината? Земно притегляне. Всичко пада на пода и определено е зоната, която се замърсява най-бързо.

Впечатляващи 3D подове, превръщащи банята ви в океан

Баните обикновено се характеризират с еднотипни подове от плочки. Понякога присъстват причудливи съчетания от цветове...

09/07/2015

Когато почиствате килим, надеждната прахосмукачка върши работата мигновено, но когато става въпрос за подове с твърда повърхност, това е само първата стъпка. Има мопове и други почистващи препарати, които трябва да добавите към сместа, за да направите твърда дървесина, линолеум, ламинат, плочки, винил, мрамор и други отново да изглеждат блестящи и нови. Но ако не почистите тези различни материали по правилния начин, можете непоправимо да повредите подовете. И очите могат да ви излъжат: например, въпреки че ламинираните подове и дървените подове може да изглеждат еднакви, те изискват много различни видове поддръжка и консумативи за почистване.

Ето едно лесно за следване ръководство, което ви показва как да почиствате всеки тип подова настилка, която може да имате в дома си.

Подови настилки за дома

Изборът на подова настилка не е просто да намерим най-добре изглеждащия продукт. Когато решаваме какво да сложим има ...

20/03/2017

Колко често трябва да почиствате пода?

В перфектен случай трябва да почиствате с прахосмукачка зони с висок трафик поне всеки ден, особено ако имате малки деца и домашни любимци във вашето домакинство. Професионалистите по почистване също препоръчват дълбоко почистване на подове поне веднъж седмично в зони с голям трафик или предразположени към мръсотия зони като кухни и бани.

Видът на подовата настилка влияе ли върху това как я почиствате?

Абсолютно. За всяка повърхност има много специфични процеси, инструменти, консумативи и методи за почистване. Като за начало е важно да използвате правилния прахосмукачка и приспособления за подовете си, за да не ги изтъркате. А правилните методи са от съществено значение при почистване на мраморни подове и други естествени камъни. Тези материали са базирани на калций, което означава, че са чувствителни към всичко, дори леко киселинно, и използването на спрейове за почистване, които не са pH неутрални,  може трайно да увреди камъка. По същия начин, докато камъкът може да понася влага, дървените и ламинираните подове не могат; това означава, че трябва да се уверите, че мопът не е прекалено мокър, когато почиствате дървени подове.

Как да почистите дървени и ламинирани подове

Почистете с прахосмукачка с четка за паркет за дървени повърхности. Напръскате пода с препарат за дървен под, разреден с вода и със сух моп движете в S-форма.

 

Как да почистите пода от плочки

Почистете пода с прахосмукачка. Пригответе почистващ продукт, както е посочено и напомкрете моп от микрофибър. Ицедете, така че да е влажен, но да не капе. Въртите главата на мопа при всяка извивка, така че винаги да придвижвате мръсотията или отломките към вас.

Професионални съвети: Едно нещо, което трябва да знаете за това как да почиствате фугиращата смес е, че винаги трябва да го правите, след като плочката е чиста; в противен случай ще натискате мръсотия в чиста фугираща смес и ще трябва да повторите работата си.

Как да почистите подовете от линолеум

Почистете пода с прахосмукачка, като се уверите, че използвате машина, която няма да ги повреди или надраска. Пригответе почистващия пепарат, намокрете моп и отцедете. Започвайки от най-отдалечената точка от вас, работете на секции и движете мопа в S-образен модел, като въртите главата на мопа при всяка крива. Използвайте сух моп, за да подсушите пода.

Как да почистите мраморни подове

Започнете с прахосмукачка. Използвайте специален препарат за мрамор и ако не сте използвали този продукт преди, тествайте го на незабележимо място на пода, за да се уверите, че е безопасно за вашия мрамор или камък.

Навлажнете микрофибърен моп и го изцедете добре. Работете на малки зони и след всяка подсушавайте.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...