Как да почистите плесен от стени

С подръчни средства

882

Проблемът с мухълa в къщата е кошмар на всеки собственик. Той расте върху порести повърхности като гипсокартон, тапети, латекс, боя….И не само, че е грозен, но и вреден за здравето.

Как да защитим банята от мухълЗа да се радваме на чисто и свежо помещение

Петната от плесени са резултат от висока влажност и лоша вентилация, което се случва често  на стените на банята, в пералното помещение, мазето или гаража и във всички други зони на дома, които имат високи нива на влага. 

Почистване на плесенни стени

6 начина да предотвратите образуването на мухъл Чист и безопасен дом с няколко лесни трика  

Растежът на плесени е предотвратим, ако намалите влажността в дома си и осигурите подходяща вентилация, но ако вече се е развил, трябва да вземете мерки, за да не се разпространява.

Ето няколко рецепти, които ще ви бъдат от полза.

Премахване на плесен от боядисани стени

Това почистващо решение е идеално за почистване на вътрешни стени, без да се повреди повърхността на боята, а можете да го използвате и за почистване на винил.

Какво ви трябва?

1 чаша топла вода

1 чаша веро

кофа

мека четка за четина

хавлиена кърпа

Смесете верото и водата и с помощта на четката внимателно почистете засегнатата зона на стената. Изплакнете повтаряйте докато изчезне целия мухъл, след което изплакнете стената с чиста вода и изсушете обилно с кърпа.

 

Препарат за почистване с оцет

Какво ви трябва:

бял оцет

бутилка със спрей

четка за скраб

четка за зъби (ако ще чистите плочки)

кърпа

Напълнете бутилка с оцет, сложете няколко капки етерично масло, за да прикриете миризмата на оцет и напръскайте засегнатата зона на стената. С помощта на четка внимателно махнете мухъла. Ако чистите плочки, почистете фугите с четка за зъби. Избършете с мека кърпа.

Препарат за почистване на стените около душа

водороден пероксид

бутилка със спрей

четка с мек косъм

хавлиена кърпа

Напълнете бутилка с водороден прекис и напръскайте участъците с мухъл върху стената около душа. Оставете пероксида за десет минути. С помощта на четката минете по стените или стъклото, изплакнете и забършете.

Предотвратяване появата на плесени

Първата стъпка, която трябва да предприемете в профилактиката на плесени, е да разберете причините за поява на мухъл. Проверете за конденз по прозорците, течове или влага. След като установите проблема, можете да го отстраните, за да премахнете заразата с мухъл.

Уверете се, че проветрявате зоните на вашия дом, където влагата е неизбежна. Това включва баня, кухня и перално помещение. Уверете се, че има хуабво обезвъздушаване, за да освободите необходимия конденз.

Ако е необходимо, инвестирайте в обезвлажнител в помещенията, в които имат високо ниво на влажност. Не пренебрегвайте плесента, растяща по мазета или в банята. Растежът на плесени е вреден за дома, докато спорите на мухъл могат да повлияят негативно на здравето ви.

10 неочаквани места в кухнята, където се развива мухълОбърнете им внимание при почистването 
Сподели: