Как да почистим дома без химия?

Как да почистим дома без химия?
Източник: unsplash.com

Възможно ли е да поддържаме дома си блестящ от чистота, без да се притесняваме, че силните химически съставки, съдържащи се в препаратите, крият опасност от алергии и други рискове за здравето на нас и на щъкащите по пода малчугани?

Най-добрите съвети за почистване от баба

Използва калъфка на възглавница, за да почисти перките на вентилатора Изключително просто, но много хитро правило за...

19/11/2022

Без да отричаме постиженията на съвременната наука, от сайта "9 месеца" ни показва няколко изпитани натурални продукта, способни да ликвидират доста замърсители, без да нарушават здравословния климат във вашия дом:

- Оцет – киселината в него го прави идеален за почистване на различни повърхности в банята и кухнята. Справя се добре и в борбата с мухъла, и в премахването на варовик.
- Лимон – също с висока киселинност и добри почистващи възможности.
- Спирт – класическият дезинфектант.
- Сода – със своите абразивни свойства допринася за чистотата на плочки, мивки, кухненски уреди...
- Сол – почиства петна по разнообразни повърхности, включително тъкани.

Малко познати трикове за бързо почистване на дома

Не сте единствените, които отлагат почистването за уикенда. Понякога са нужни обаче пет минути, за да преведем къщата...

24/12/2016

А ето и идеи как да ги прилагате:

Под
- Използвайте домашен „препарат” от 1 част вода, 1/3 част оцет, 1/3 част спирт и няколко капки препарат за миене на чинии.

Баня
- Ваната и плочките ще заблестят със смес от оцет и сода. Първо ги забършете с кърпа, натопена в сместа, изчакайте известно време да подейства. После търкайте с гъба или четка и с още от течността.

- Сходен вариант на тази рецепта е да смесите содата с лимонов сок. Нанесете, потъркайте, изчакайте няколко минути и изплакнете.
- За да почистите „релсите“ в основата на душ кабината, запълнете ги с оцет, изчакайте около час и след това ги изтъркайте с четка за зъби.
- За да се отървете от варовика по кранчетата и по главата на душа, напоете кърпа в оцет и я увийте около тях. Можете да я закрепите с шнола за коса. След час я свалете и избършете. Ако е нужно, търкайте с вече познатата сода.- Същите съставки можете да приложите и в тоалетната. Сипете оцет в бутилка с извит накрайник (ако ви е останала от изразходен препарат за тоалетни). Напръскайте обилно вътрешността на тоалетната чиния и под ръба й. Оставете да престои така през нощта. На другата сутрин поръсете четката за тоалетната със сода и изтъркайте.- За да удължите ефекта от почистването и да отложите следващото наслагване на варовик в банята, обтрийте плочките, душа, вътрешността на душ кабината с кърпа, леко навлажнена в натурално растително масло (например зехтин), което ще създаде тънък предпазен слой.

Кухня
- Споменатите универсални съставки ще помогнат и тук. Първо навлажнете с микса от оцет и сода най-проблемните области на печката и фурната и оставете да подейства. След 15 минути търкайте местата с гъба.
- Смес от лимонов сок, спирт и малко вода пък ще ви помогне не само да почистите и дезинфекцирате, но и да ароматизирате кофата за боклук.
- Идея за почистване на вътрешността на микровълновата фурна: изсипете в купа или изстискания сок от половин лимон, или ½ чаша вода и ½ чаша оцет. Сложете купата във фурната и я включете за няколко минути. Парите, които тя образува, ще навлажнят и размекнат засъхналите зацапвания по стените и ще ви бъде много лесно да ги забършете с кърпа или гъба.
- Стените и вътрешността на хладилника също лесно ще почистите с оцет.
- Ако пък в хладилника ви се е настанила неприятна миризма, можете да я премахнете с помощта на шепа кафени зърна. Само не забравяйте да подменяте кафените зърна с нови през около месец.
- Друга идея за бързо ароматизиране на хладилника е с парче памук, напоено в лимон.
- За приятно ухание в кухнята в купичка с вода сварете за 5 минути няколко резенчета лимон.
- Вътрешността на миялната машина можете да освежите, като я изпразните, излеете вътре чаша оцет и пуснете машината да изкара един цикъл.
- Ако по чашите ви за кафе или чай са останали тъмни петна, може да ги отстраните с кърпа или гъба, напоена със смес от ½ чаша оцет и няколко лъжички сол.
- Следите от варовик по стъклените прибори покрийте с кърпа, напоена с оцет. Нека престоят така известно време, след което изплакнете или търкайте, ако е необходимо.
За да почистите вътрешността на ваза, можете да я напълните с оцет с разтворени няколко супени лъжици сол.
- Содата е много ефективна и при миенето с гъба на чиниите и по-специално в случаите, когато по тенджери и тави са се „заинатили“ загорели следи.

Килим
- За почистване на петна и по килима, направена от две лъжици оцет и около четвърт чаша сода.
- Друга ефективна рецепта е миксът от лимон и сол. Натъркайте засегнатата област и я оставете да изсъхне. На следващия ден почистете с прахосмукачка.
Много важно е да отбележим, че при каквито и да било опити за почистване на килима първо изпробвайте препарата (бил той и домашен) в някое по-малко видимо ъгълче, за да сте сигурни, че съставките са безвредни за цветовете.
- Ако килимът е придобил неприятна миризма, разпръскайте обилно суха сода по него. Оставете го така през нощта, а на сутринта изчистете с прахосмукачка.

Метални елементи
- За да почистите медни повърхности, напълнете спрей бутилка с оцет и добавете 3 супени лъжици сол. Напръскайте повърхностите, които ще почиствате, и изчакайте известно време, след което изтъркайте с грапава кърпа.
- Дръжките на вратите са сред местата, на които се задържат най-много микроби. Дезинфекцирайте ги с кърпа, напоена със спирт.

Дърво
- За да поддържате дървото в добро състояние, използвайте смес от равни части лимонов сок и растително масло. Лимонът ще разтвори замърсяванията, а натуралното масло ще омекоти ефекта и ще полира повърхността.

Прозорци
- Можете да забъркате разтвор за почистване на прозорци от ½ чаша оцет, 100 мл спирт и три чаши вода. Нанесете го с памучна кърпа. Накрая вземете стар вестник, смачкайте го и с получената топка изтъркайте стъклената повърхност за финално полиране.

Компютър, телевизор
- Памук, напоен със спирт, върши чудеса за поддържането на чистотата на електроуредите, без опасност да ги повреди.
Дори и да не сте убедени в полезността на натуралните почистващи субстанции, нищо не пречи да пробвате. Те са евтини, леснодостъпни и със сигурност ще спестят известно количество вредни изкуствени химикали на вас и на природата.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...