Как да освежите всяка стая за пролетта

Следвайте просто няколко лесни правила  

4004

Когато дойде пролетта, първото нещо, което много от нас предприемат е голямо почистване на дома. И макар за доста хора да е досадна и неприятна работа, ако искаме да се радваме на свеж и чист дом, е хубаво да запретнем ръкави и да отделим един уикенд за това. Знаме, че още е малко рано да мислим за пролетното чистене, но защо да не започнем да го планираме, да си съставим план и когато моментът дойде, просто да го изпълним. Така ще бъдете максимално организирани и ще знаете предварително какво трябва да направите, което значително ще улесни целия процес.

И така, ето няколко съвета за качествено, експедитивно и лесно почистване на всяка стая у дома. На първо място - направете си списък – така ще бъдете сигурни, че ще почистите всеки сантиметър

Кухнята

Почистете около и в уредите - мръсотия, прах, дори косми от домашни любимци се събират под пералнята, хладилника, около печката. Някои от тях дори може да доведат до разваляне на уреда. Затова минете с прахосмукачка навсякъде, издърпайте големите уреди и почистете и под тях. Дезинфекцирайте миялната и пералнята. Забършете фурната отвътре като махнете всички метални части и ги измиете хубаво.

Прозорците – смесете една част вода и толкова оцет и напълнете пулверизатор. Избършете прозорците отвън и отвътре.

Стара храна, консерви, подправки – прегледайте шкафовете, хладилника и килера за храни и консерви с изтекъл срок на годност. Ако има неразпечатани, но които няма да ползвате – дарете ги.

Освежете – сложете в тенджера няколко портокалови кори и канела и оставете да ври.

Малките уреди и вещи – прегледайте всички чинии, чаши, съдове и принадлежности, които имате и решете кои ще ползвате и кои не. Ще видите колко място ще освободите.

Банята

Почистете плота – махнете всички малки шишенца, козметика, бутилки от шампоани и лосиони, които не ползвате. Прегледайте шкафчетата за изостанали принадлежности за къпане и ако няма да ги ползвате – изхвърлете ги.

Прегледайте шкафа с лекарствата – ако има такива с изтекъл срок – изхвърлете го на определени за това места. Имайте предвид, че лекарства, които веднъж са отворени, имат много по – кратък срок на годност.

Старите кърпи – ако кърпите в банята изглеждат вече овехтели, значи е време да ги изхвърлите и замените с нови и свежи. Същото важи и за постелката и завесите за душ.

Почистете от мухъл – плочките ще заблестят, ако ги  почистите с белина и вода. Ако се налага по – сериозно почистване, натъркайте с абразив, който да махне грубата мръсотия.

Аромат – напоете няколко топчета памук с ароматно олио и оставете в банята. Ще видите колко приятно ще ухае.

Почистете шкафовете  и чекмеджетата – малките пластмасови кутии са истинско съкровище, когато става въпрос за организация в дома. Използвайте ги във всяка стая, за да подреждате в тях малки предмети и принадлежности.

Спалнята

Гардеробът – прегледайте гардероба и всички дрехи, които не носите, умалели са ви или са стари изхвърлете или дарете. Сезонните приберете на по – високо или вакуумирайте.

Разчистете – всички книги, списания, вестници разхвърляни дрехи – махнете ги. Нека спалнята ви бъде място, което да ви предразполага към почивка, а да не ви натоварва.

Спалното бельо и покривало на леглото – заменете покривалото на леглото с по – леко, почистете матрака и възглавниците. Заменете чаршафите с по – светли и леки. Приберете дебелите одеяла.

Махнете праха – почистете от праха всичко – от пода, през стените, до ъглите, около леглото и шкафчетата.

Организирайте малките неща – очила, книга, зарядни, дистанционно – всичко това нека бъде подредено и на едно място. Може да използвате за целта и малка бамбукова кошничка, която ще изглежда страхотно в спалнята до леглото.

Всекидневна

Махнете всички бележки, списания, вестници, хартийки, брошури.

Изперете калъфките на възглавниците, пердетата, освежете дивана и фотьойлите.

Сложете цвете – едно цвете винаги прави чудеса в стаята. Изберете такова, което е подходящо за изложението на стаята и не забравяйте да го поливате редовно.

Почистете килима – дайте килима на професионално почистване. Така ще бъдете сигурни, че е почистен перфектно.

Терасата или двора

Измийте хубаво терасата – пода, парапета, первазите на прозорците. Ако е необходимо освежете с боя.

Извадете мебелите и ги почистете, подгответе ги за лятото като ги лакирате. Ако имате градина – време е да се погрижите и за нея. Подгответе саксии за цветя и ако времето е подходящо, може дори да посадите пролетните.

 

 

Сподели: