Как да имаме организиран дом

И да улесним живота си  

6175

Нека си го кажем – няма идеално подреден дом. Дори и в най-смелите ни мечти, няма как да си представим да живеем на място, което току що излязло от страницата на списание – с перфектно изпънати чаршафи, с блестящ плот в кухнята, на който дори няма и следа от готвене, с ослепително чисти кранове и мивка, която никога не е видяла следа от пастата за зъби. Причината не сте вие или това, че не сте подредени. Домът ни е място за живеене, което означава спане, четене, готвене, игри, занимания, чистене. Тук се сблъскват нашите проблеми и радостни мигове, нашите емоции, моменти, в които ни се иска да направим нещо ново и различно и такива, в които нямаме желание за нищо, а само да се сгушим на дивана с хубав филм или книга.

Домът е нашето бягство, мястото, на което трябва да се чувстваме най-сигурни и защитени. Ето защо ви предлагаме няколко идеи как да го направите една идея по – подредено и организирано място, без да изпадаме в крайности, разбира се. Защото за да бъде максимално удобен, все пак е добре да има ред и чистота.

Места за съхранение

Първо се уверете, че всяка стая има достатъчно места за съхранение. Помислете за оптимизацията – дали шкафа в кухнята може да се радели и да се използва за повече чаши и чинии. Или пък страницата на хладилника да се превърне в място за подправки? А мястото под стълбите – там е перфектното място за масата за гладене или за онези стари книги, които само пречат.

Почистете

Това включва не само почистване на всички дребни и ненужни вещи, за които дори няма да се сетите, ако не ги видите, но и за всичко, което стои по шкафове и чекмеджета от месеци. Отделете си един уикенд, в който да прегледате всичко – шкафове, гардероби, кутии и пренаредете. Всичко, което е старо и ненужно изхвърлете или подарете. Селектирайте вещите си според типа – панделки, тиксо, хартия за увиване, ножици – на едно място. Зарядни, кабелчета, стари телефони – на други, детски играчки – на трето…

Направете си чекмедже за всичко

Много е трудно докато бързаме да слагаме всичко на мястото му. Затова решението е да си определим чекмедже или кутия за всякакви неща, което да почистваме регулярно.

Използвайте потенциала на дома си

Огледайте се хубаво около вас. Има ли места, които може да използвате ефективно, но не сте се сетили. Например в празната ниша може да сложите малка библиотека с открит рафт, или пейка с място за съхранение под нея. Стените в коридора пък са перфектни, за да закачите интересни като визия закачалки.

Етикирайте

Дори да си мислим, че няма как да забравим мястото на определена вещ, в крайна сметка се стига до момент, в който си казваме – „Къде го сложих“? Затова на помощ идват етикетите. В магазините за арт аксесоари може да намерите толкова красиви етикети, с който да направите обикновените кутии да изглеждат различни. Надпишете всичко, защото така ще улесните невероятно много работата и живота си.

И така, това са петте стъпки към по – подреден и организиран дом. Лесни, без да изискват големи вложения или майсторство. Всичко е в създаването на навиците, но с желание и упоритост може да научите и себе си, и семейството на повече чистота и ред. 

Сподели: