Грешки при почистването, които може да бъдат опасни

Внимавайте с дори безобидните препарати

261

Когато почистваме  дома си целта е една - да го направим чист, безопасен и организиран. Но знаете ли, че понякога неволно може да му навредим. Как ли? Като правим някои неосъзнати грешки, които дори може да се окажат потенциално опасни за нас и нашето здраве. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат.

Съвети за екстремно почистванеСъвети за бързо почистване при неочаквани гости

Смесвате белина и амоняк

Вероятно сте чували това предупреждение преди, но нека повторим. Смесването на белина и амоняк е невероятно опасно, тъй като може да се образуват токсични хлораминови пари. Вдишването на тези изпарения може да причини дихателно увреждане и да изгорят гърлото. Това се отнася не само за чистите форми на двата препарата, но и за продукти на базата на белина и амоняк. За да сте сигурни, просто избягвайте смесването на белина с всеки друг почистващ препарат. 

Хитри трикове за почистване, които правят дома ни сияещЧистият дом е щастлив дом  Не дезинфекцирате след приготвяне на сурово месо

Кръстосаното замърсяване на приборите за готвене, като например използването на нож след като сте рязали сурово месо, може да доведе до разпространие на вредни бактерии. За да предотвратите това, винаги мийте ножовете с гореща, сапунена вода след употреба. 

Използване на функцията за самопочистване на вашата фурна

Функцията на самопочистващата се фурна е силно оспорвана. За целта се използва висока температура, която изгаря парченца храна и мазнини, като ви спестява от ръчно почистване на уреда. Някои експерти обаче предупреждават, че високата температура може да доведе до повреда на части , а изпаренията могат дори да бъдат вредни.

 

Използвате силни почисващи препарати  

Повечето от нас вероятно знаят, че трябва да използваме силни почистващи препарати само на добре проветриво място. Според едно проучване, продължителната употреба на подобни продукти (изследването разглежда професионални почистващи препарати) може да има същия ефект върху функцията на белите дробове, както пушенето на цигари. Дори и да не почиствате всеки ден, по - добре използвайте естествени алтернативи за почистване.

Забравяте да почистите сушилнята

Всички знаем, че трябва да премахваме мъха от сушилнята след всяко зареждане, но вероятно има случаи, когато сме пропускали да го направим. Това обаче може да доведе до запушване на машината. Затова просто отделете няколко минути, за да почистите мъха.

Не почиствате редовно хладилника

Освен че поддържате хладилника чист е важно, ако не го правите може да забравите за някои стари храни. Всичко, което трябва да направите е да преглеждате веднъж седмично продуктите и да махате изтеклите.Игнорирате плесента и мухъла

Ако видите дори наченки на мухъл, веднага вземете мерки. Те се развиват много бързо и могат да причинят алергии и да доведат до редица здравословни проблеми. Имайте предвид, че мухълът се развива не само по стените, но и върху влажни повърхности като дрехи и кърпи за баня.

10 трика за бързо почистванеИдеи, които ще направят живота ви по – лесен  
Сподели: