8 проблема, които може да решите със сода на кристали

Решете бързо ежедневните проблеми

1652

Содата на кристали е чудесен омекотител за вода и мултифункционален почистващ препарат, който е и ного евтин. Ето как содата помага в ежедневието и решава някои проблеми:

Замърсени тръби

Изсипете чаша сода и пуснете топла вода, така ще почистите тръбите от натрупаната мръсотия и мазнини.

Лоша миризма на пералнята

Ако перете често на ниска температура с течни препарати, в пералнята могат да се натрупат бактерии и мухъл и започва да мирише неприятно. За да елиминирате миризмата, пускайте веднъж месечно празна пералня с 500-700 гр. сода.

Твърда вода

Ако живеете в район с твърда вода, може да омекотите водата като сипете две чаени лъжици сода в пералнята или миялната машина.

Загоряли тигани

Ако имате загоряли или мазни тави и тигани накиснете ги с топла вода и сода и оставете да подействат. Ако тавата е загоряла посипете я със сода още докато е гореща. Така по – лесно ще премахнете остатъците.

Напръскани с мазно котлони или аспиратор

Опръсканите котлони, печка или апсиратор ще почистите лесно ако ги напръскате със смес от топла вода – около 500 мл и 200 гр. сода.

Сребърни съдове

Потопете сребърни съдове в съд в който има парче фолио. Сипете топла вода – 500 мл и 200 гр. сод а и пуснете сребърните прибори. Ще видите как бързо възвръщат първоначалния си блясък.

Мъх от пътечката

Премахнете мъха между плочките на пътечката като го напръскате със смес от сода и вода. Оставете за 24 часа да подейства и потъмнее, след което ще го отстраните много лесно.

Бебешки дрехи

Бебетата и малките деца имат много нежна кожа, която реагира и се дразни лесно от ензимите и ароматите в препаратите за пране. Затова накиснете дрешките за час в смес от топла вода (500 мл) и 100 гр. сода и изперете.

 

Сподели: