8 начина да опазите дома си докато сте във ваканция

Вземете мерки преди да идете на почивка

670

Лятото вече е съвсем близо, а с него повечето пътувания, уикенди със семейството извън града, както и дългоочакваната ваканция. И без да го пожелаваме на никого, разбира се, се оказва, че това е времето, в което нашият дом е най-уязвим на нападения и грабежи.

За да не се превърне почивката в горчив спомен, а емоцията от хубавите моменти да се изпари, в момента, в който застанем на входната врата, вижте няколко съвета за това, как да предпазите жилището си от нападения и аварии, докато ви няма.

Проверете дали сте заключили всички врати и прозорци

Обиколете цялата къща и внимателно проверете всички ключалки, прозорци и катинари. Ако се съмнявате в здравината на някоя, сменете я. Инвестицията в здрави и качествени заключващи системи не е малка, но ще ви спести много главоболия.

Помолете приятел или съсед да наглежда

Ако имате съсед, на когото може да се доверите и който живее на близо, помолете го да наобикаля дома ви от време на време. Ако е удобно, нека да включва някои светлини вечер и да прибира пощата ви.

Ограничете постовете в социалната мрежа

Телефонът е навсякъде с нас, а благодарение на интернет и социалните мрежи, може да покажем във всеки един момент къде сме. Това обаче често е лоша услуга за нас, защото така лесно се разбира, че домът ни е празен. А някой хора чакат само това.

Създайте илюзия, че има някой у дома

Инвестирайте в суич, който да пуска светлините на определен час и да ги гаси. Така ще създадете илюзия, че в дома ви има човек. Ако живеете в къща, сложете на входа светлини, активиращи се от движенията.

Съхранявайте ценностите си в сейф

Надали носите всички бижута и ценности с вас. За ваше спокойствие, приберете ги на сигурно място – най-добре е да инвестирате в здрав сейф. Или ги дайте за съхранение докато ви няма. 

Защита от аварии

Спрете водата, газта или парното, ако имате такива. Така ще минимизирате опасността от евентуална авария.

Изключете уредите

За да се застраховате от токов удар, изключете всички уреди – телевизор, печки, пералня, хладилник. Това е важно, особено ако ще отсъствате много дълго време и домът ви ще бъде незащитен.

Застраховка

Застраховайте дома си в случай на кражба или някакъв инцидент. За неголяма сума на месец може да си спестите куп неприятности и да се спокойни, че каквото и да се случи, поне част от щетите ще бъдат възстановени.

 

Сподели: