7 неща, които трябва да правите веднъж седмично

Така ще поддържате вашия дом чист и подреден  

15454

Поддръжката на един дом изисква постоянни грижи и внимание. За да не се натрупват десетки задачи наведнъж, правете всяка седмица равносметка какво трябва да свършите – почистване, поправка на нещо, освежаване с боя, да занесете нещо на ремонт или да подредите даден шкаф. Така ще облекчите домакинството и ще се чувствате по – малко обременени за всички тези ежедневни задачи. Определете си някои, които е добре да вършите поне веднъж седмично и планирайте със срокове останалите, които подлежат на отлагане.

Ето какво е добре да вършите у дома всяка седмица.

Изхвърлете пет неща

Да прегледате цялата къща, за да махнете всичко излишно ще ви коства много време. Затова всяка седмица изхвърляйте по пет неща – храна с изтекъл срок, стари сметки, нежелана поща, мръсни чорапи и други безполезни предмети.

Почистете изцяло печката

Повечето домакини чистят печката си седмично, но за да сте по – прецизни, забърсвайте старателно скарата и страниците, не забравяйте и вентилатора.

Почистете "зоната на всичко"

Повечето жилища имат място (шкаф, чекмедже, кош), в който слагат всичко, което няма място в стаите – сметки, писма, дребни предмети….И тези зони обаче се нуждаят от почистване. Затова отделете един ден и го направете.

Почистете с прахосмукачка

Да видите нещо мръсно или разпиляно по пода не трябва да е единствената причина да почистите подовете. Поне един път в седмицата пуснете прахосмукачка, като не забравяйте да я почистите и да смените филтрите й.

Полейте цветята

Ако се радвате на стайните растения, знаете, че трябва да се грижите за тях. Всяка седмица ги поливайте, забърсвайте праха от листата им и махайте изсъхналите листенца. 

Почистете повърхностите

Определете един ден, в който да забърсвате праха от мебелите в стаите. Става много бързо и лесно ще се превърне в рутина.

Сменете кърпите за баня

Дори и да нямате време да почиствате ваната, мивката, тоалетната и пода всяка седмица, уверете се, че поне сте махнали мръсните кърпи. Това е лесен начин да внесете свежест и чистота в банята.

Сподели: