7 начина да изгоните вредители от дома

7 начина да изгоните вредители от дома

Няма как да го отречем, но често домът ни е атакуван от всякакви вредители, които лазят навсякъде – в шкафовете, в хладилника, по храната, по масата… Пръскането с токсични химикали, за да се отървете от тях може би е добър вариант, но може да бъде заплаха за здравето ни заради опасните съставки.

Добра новина: можете да използвате естествени техники за отблъскване на вредителите. Вижте няколко съвета.

Опазете храната от вредители.

Не оставяйте кутиите с храна и напитки отворени, тъй като насекомите са привлечени от аромата. Уверете се, че всичко е запечатано плътно. Плодовете изглеждат добре на кухненския плот или масата, но също така привличат мухи, мравки и други инсекти, така че избягвайте да ги държите там, особено в топлите месеци. Можете да съхранявате плодове в отделението за зеленчуци на хладилника.

Краставиците са полезни.

Хлебарките не харесват миризмата на краставици! Нарежете пресни краставици или дори само обелките им и ги поставете на чинийки в къщата си. Подменяйте ги всеки ден. Други естествени репеленти от хлебарки са чесън на прах, дафинови листа и листа от пандан.

Поръсете.

Въпреки че са толкова малки, мравките могат да причинят големи проблеми у дома. Ако поръсите с кайенски или черен пипер, канела, бебешки пудра или талк на прах по пътеките на мравките ще ги задържи далеч.

Използвайте вазелин.

Не позволявайте на мравките да се покатерят на масата за хранене, като намажете с вазелин краката й.

Силата на цитруса.

Не изхвърляйте обелките от портокали, тъй като можете да го използвате като ефективен репелент срещу насекоми. Потопете кората на цитрусовите плодове (портокал, лимон, липа, грейпфрут) във вода за няколко дни. Изхвърлете кората и я сложете в чиста спрей бутилка. Направете малки партиди, за да го запазите свеж.

Съвет: Ароматът на мента, мащерка, розмарин и лавандула ще изгонят мухите. Използвайте няколко капки от етеричните масла в домашен репелент, запалете ароматна свещ или посадете живо растение.

Използвайте растения

Изберете между лимонена трева и розмарин, за да изгоните комарите. Лимонената трева съдържа същото масло от цитронела, използвано в свещи, които отблъскват комарите. Розмаринът има масла, които могат да отблъснат комарите. Ако нямате истинска градина, можете да отглеждате розмарин в малки саксии на прозореца.

Направете капан за мухи.

Изсипете ябълков оцет в празни буркани. Направете хартиен конус и го поставете на гърлото на буркана. Мухите ще могат да влязат, но няма да могат да излязат.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...