6 навика, които различават жителите на Източна и Западна Европа

Един континент, но различни навици

40581

Въпреки, че живеем на един континент, няма как да не признаем, че в някои отношения има голяма разлика между жителите на Източна и Западна Европа. Ето няколко от тях, за които, най – вероятно дори не сме се замисляли.

10 навика на баба ви, които си струва да развиетеИма някои мъдрости, придобити и развити от поколения, които не са били бомбардирани с консуматорството, химикали и лудото темпо на дигиталния свят

Навик 1: Сваляме обувките си, когато влизаме у дома

Малки навици, които ще ви спестят париВ дългосрочен план  

Ако поканите западноевропеец и го помолите да свали обувките си в коридора, най – вероятно ще ви попита: „Защо?“ Обичайно чужденците ходят у дома с обувки, но и техните улици почти винаги са чисти.

Навик 2: Мием съдовете с течаща вода

За западноевропейците сметките за комунални услуги са доста високи и те са икономични към водата и електричеството. Във Франция и Англия например домакините просто запушват мивката, пълнят с вода и мият в нея. Що се отнася до Италия, в почти всяка къща има миялна машина, която използва няколко пъти по-малко вода, отколкото при миене на ръце.

Навик 3: Не изключваме отоплението

В много жилища, особено които са на ТЕЦ отоплението не е проблем и живущите се разхождат с тънка блуза само. На Запад обаче традиционно държат по –хладно, затова ако видите, че са навлечени с топли пижами, пуловери и дебели чорапи, това е заради градусите.

Навик 4: Спим, без да пускаме щори или без затъмнени завеси

В много спални няма да видите тежки и тъмни завеси, но в Европа този факт предизвиква недоумение и шок. Там спят на плътно затворени щори, за да не може и най-малката светлина да ги безпокои.

Навик 5: Нямаме прозорци и бидета в тоалетните

Ако пътувате често в Европа, вероятно сте забелязали, че в повечето апартаменти винаги има биде и прозорец в банята (дори и да е много малък). За чужденците е нормално всеки ден да се проветрява тоалетната,  но в Източна Европа  повечето жилища не са проектирани така.

Навик 6: Събираме боклука в една торба

В Западна Европа има особено отношение към околната среда и се грижат за нея чрез разделно събиране. За съжаление у нас това все още е изключение.

Странни традиции от цял свят Някои могат да предизвикат културен шок
Сподели: