Малки навици, които ще ви спестят пари

В дългосрочен план  

866

Някои навици за пестене на пари не изглеждат като нещо кой знае какво в момента, но с течение на времето те могат да доведат до значителни икономии. И не, не говорим за онези добре познати съвети като, как като приготвите кафе в къщи или си носите обяд в офиса, пестите куп пари. Това са навиците у дома, повечето от които включват незначителна промяна в начина ви на живот и няма да ви костват повече от няколко секунди.

Ето някои такива, които може да пробвате още днес.

tesy.bg

Изключвайте светлините, когато излизате от стаята.

Ако искате да охладите стаята, сложете вентилатор.

В случай, че сте с климатик и искате да охладите, сложете го на два – три градуса, по – висока температура. Няма да усетите разлика, но ще спестите.

Пускайте щорите и завесите, за да спрете слънцето през деня и да поддържате температурата вътре по - ниска. През зимата – обратното. Позволете на слънцето да влезе, за да затопли стаята.

Инвестирайте в добра изолация. Проверете дал уплътненията на прозорците и вратите са здрави, за да нямате излишна загуба на енергия.

Не оставяйте външните врати отворени, когато климатикът работи.

Опитайте се да отложите дейностите, генериращи топлина, до вечерните часове, когато навън е по-хладно. Това включва готвене на печката или котлоните.

Инвестирайте в LED крушки, които пестят.

Ако имате термостат, използвайте го, за да поддържате у дома по – ниска или по – висока температура (според сезона) когато ви няма, а в часовете, в които сте си в къщи я увеличете/ намалете.

Не пускайте пералнята/ съдомиялната пълни наполовина. Количеството вода и ток, което ще употребите е същото, както и ако е пълна.

Почиствайте редовно филтрите на пералнята/ съдомиялната/ климатика. Това ще ви спести от разходите за вода и ще предпази машината от разваляне.

Ако имате възможност да готвите нещо на микровълнова, а не на обикновена фурна, направете го.

Когато миете зъбите си, спирайте водата докато търкате.

Проверете всички кранове и казанчета за течове. Неусетно, капка по капка се трупат големи разходи.

Опитайте се да намалите времето за взимане на душ с две минути. Ще спестите много вода.

Използвайте дъждовна вода, за да поливате цветята (ако живеете в къща).

Сподели: