Малки навици, които ще ви спестят пари

В дългосрочен план  

913

Някои навици за пестене на пари не изглеждат като нещо кой знае какво в момента, но с течение на времето те могат да доведат до значителни икономии. И не, не говорим за онези добре познати съвети като, как като приготвите кафе в къщи или си носите обяд в офиса, пестите куп пари. Това са навиците у дома, повечето от които включват незначителна промяна в начина ви на живот и няма да ви костват повече от няколко секунди.

Ето някои такива, които може да пробвате още днес.

Изключвайте светлините, когато излизате от стаята.

Ако искате да охладите стаята, сложете вентилатор.

В случай, че сте с климатик и искате да охладите, сложете го на два – три градуса, по – висока температура. Няма да усетите разлика, но ще спестите.

Пускайте щорите и завесите, за да спрете слънцето през деня и да поддържате температурата вътре по - ниска. През зимата – обратното. Позволете на слънцето да влезе, за да затопли стаята.

Инвестирайте в добра изолация. Проверете дал уплътненията на прозорците и вратите са здрави, за да нямате излишна загуба на енергия.

Не оставяйте външните врати отворени, когато климатикът работи.

Опитайте се да отложите дейностите, генериращи топлина, до вечерните часове, когато навън е по-хладно. Това включва готвене на печката или котлоните.

Инвестирайте в LED крушки, които пестят.

Ако имате термостат, използвайте го, за да поддържате у дома по – ниска или по – висока температура (според сезона) когато ви няма, а в часовете, в които сте си в къщи я увеличете/ намалете.

Не пускайте пералнята/ съдомиялната пълни наполовина. Количеството вода и ток, което ще употребите е същото, както и ако е пълна.

Почиствайте редовно филтрите на пералнята/ съдомиялната/ климатика. Това ще ви спести от разходите за вода и ще предпази машината от разваляне.

Ако имате възможност да готвите нещо на микровълнова, а не на обикновена фурна, направете го.

Когато миете зъбите си, спирайте водата докато търкате.

Проверете всички кранове и казанчета за течове. Неусетно, капка по капка се трупат големи разходи.

Опитайте се да намалите времето за взимане на душ с две минути. Ще спестите много вода.

Използвайте дъждовна вода, за да поливате цветята (ако живеете в къща).

Сподели: