Съвети за бързо почистване след празниците

Съвети за бързо почистване след празниците

Празниците вече отминаха и след многото гости и приготовления най-вероятно домът ви е доста разхвърлян. И сега идва време на почистването. Как обаче да се справите с това задължение въпреки умората, натрупала се покрай приготовленията? Всъщност не всичко е толкова ужасно, както изглежда на пръв поглед, просто трябва да използвате няколко малки трика, с които ще превърнете организацията в положителна емоция и забавление.

1. Музика в помощ

Подредбата на цялата къща съвсем не е най-приятното задължение, но не и ако го правите с музика. Пуснете си любимата плейлиста ( за предпочитание е това да бъде по – жизнена музика) и се залавяйте с почистването. Така със сигурност процесът ще бъде по-бърз и по-ефективен.

2. Ясен план

Много млади домакини не знаят първо какво да предприемат. За да организирате добре работата си, трябва да направите ясен план за действие. Това ще и отнеме 10, максимум 20 минути. Разпределете списъка със стаи, включвайте всичко, което трябва да направите, до най-малките детайли. След това, когато планът е готов, разпределете силите си. Не се опитвайте да правите всичко в един ден, първо, трудно е физически и второ, почивката между отделните задачи дават по-голям процент на производителност.

3. Народни средства

Чистенето не означава да инвестирате много пари в препарати. За да премахнете неприятните миризми в хладилника, поставете няколко таблетки с активен въглен на вратата. Те ще премахнат миризмата само за няколко минути.

Ако трябва да се отървете от мазнини и упорити петна, използвайте оцет, цитрусови плодове и сода. Тяхната ефективност отдавна е доказана. Почистете повърхностите от метал и стъкло с вода и оцет.

4. Хоризонтални повърхности

Основната тайна на чистотата е не толкова да търкате пода, за да заблести, колкото да се отървете от всички излишни вещи от откритите рафтове и стелажи. Опитайте се да ги поддържате чисти и слагайте на тях само най-необходимите неща.

5. Отгоре надолу

Започвайте почистването от най-горните шкафове надолу, като оставите пода и килима за най-накрая. Когато чистите праха не пръскайте с препарат върху мебелите, а напръскайте кърпата и след това минете.

6. Бърза реанимация на мебели и килими

 

Когато в къщата има деца или животни, килимите и мебелите бързо губят добрия си външен вид. Прах, следи от храна, бои, пластилин и химикалки са често срещани. За бързо почистване на дивана и фотьойлите от коси и влакна, използвайте гумени ръкавици. За гънките и ъглите на мебелите пуснете прахосмукачка с по – тясна дюза.

7. Четката за зъби е верен помощник

Не изхвърляйте стари четки за зъби, те ще ви бъдат полезни при общото почистване. С тяхна помощ лесно ще освежите пространството между плочките в банята и в кухнята, ще достигнете до най-недостъпните места на батерии, тоалетни, шкафове, дръжките на вратите. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...