4 лесни начина да премахнете загорялата храна от тигани и тави

4 лесни начина да премахнете загорялата храна от тигани и тави

Колкото и да обичате да готвите, колкото и вкусни, и изкушаващи ястия да правите, накрая се налага да миете съдовете. Но ако сте претърпели кулинарно фиаско, или тиганът е позагорял, задачата става много по – трудна и неприятна. Как да почистим загорелите тигани, без да увредим повърхността им? Ето какви съвети ни дават от The Spruce.

Стоманената гъба е опция, но не и когато говорим за незалепващи повърхности. Топла вода помага, но това не е достатъчно. На пазара също може да се намери голямо разнообразие от продукти, но те са скъпи или са токсични. И какво се оказва? Че продукти, които са една ръка разстояние от нас са най – доброто решение когато говорим за загоряла храна. А идеята е, че  топлина плюс абразивни вещества могат да направят магия.

Сода, вода и почистващ препарат за тави

За тави, по които има полепнали парчета храна, най-доброто решение е смес от сода за хляб, топла вода и веро. Оставете ги да се накиснат за 15-30 минути. Почистете с пластмасова шпатула, като не забравяте и ъглите на тавата. Ако това не помогне, сипете от сместа, нагрейте на котлона до кипене и след като се охлади, почистете.

Сода за хляб и оцет

Оцетът е киселина, а содата за хляб е абразивен. Заедно те могат да ви помогнат да спасите съдовете и тиганите си. Започнете с кипването на смес от оцет и вода в тавата или тигана. Това ще разхлаби изгорялата храна. Внимателно махнете съда от котлона, излейте течността и добавете сода за хляб. След като се охлади достатъчно, измийте с гъба или пластмасова шпатула.

 

Алка Зелцер

Алка Зелцер е невероятен продукт. Не само може да облекчи храносмилането, но и да ви помогне да почистите изненадващо разнообразие от неща у дома, включително загоряла храна. Просто сложете гореща вода в съда и добавете около 6 таблетки Алка Зелцер докато се разтворят. Оставете са за около час и след това само измийте с веро.

Листове за сушилня

Ето една странна, но вярна опция за почистване на изсъхнали тенджери или тигани: използвайте нови или използвани листи за сушилня. Според Марта Стюарт всичко, което трябва да направите е да сложите няколко в загорелия съд, пълен с гореща вода. Изчакайте час и изтъркайте.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...