15 + факта, които могат да отворят очите ви към света

Забавни неща за света около нас  

337

Има толкова много неща, които трябва да знаем за света, а понякога, когато се натъкнете на някои забавни факти, не можете да направите нищо друго, освен да се чудите. Понякога информацията ни кара да смутим, друг път ни е забавно, а често и предизвиква още по – голямо любопитство.

Няколко факта, които ще ви накарат да чистите редовно дома сиИ къде се крие голямата мръсотия

От Bright Side ни предлагат някои много интересни факти за света около нас, за голяма част от които дори не подозирахме.

Отговори на 5-те най-често задавани въпроса - Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

1. Солта прави вкуса на ананаса още по-сладък

11 факта за люляка, които всеки любител трябва да знае Насладете се красотата и аромата на пролетното цвете  

Самият ананас не става по-сладък, но това е начинът, по който ние успяваме да усетим по – ясно вкуса. Трапезната сол може да намали горчивия вкус на храните, но когато се добави към ананаса, тя намалява киселиността на плода.

2. Хората не кихат, докато спят.

 

По време на сън, мозъкът затваря рефлекса за кихане. Ако има достатъчно външни фактори като прах, пера или животинска кожа, които предизвикват необходимостта от кихане, ще се събудите, за да го направите.

3. Ледените близалки (Popsicle ) са измислени случайно от 11-годишно дете.

Франк Еппърсън от Сан Франциско смесва сода на прах с вода и я оставя за една нощ. Сместа замръзна в студената нощ. Първоначално той нарича своето изобретение Epsicle , след неговото име, но по-късно го променя на Popsicle.

4. Кравите мучат според регионални акценти.

Често определяме някой от къде според акцента, но изглежда, че същото може да се каже за кравите. Млекопроизводителите от Сомерсет забелязали, че кравите им мучат малко по-различни, в зависимост от стадото, от което са дошли.

5. Борбата с пръстите на краката е състезателен спорт.

Макар да е отхвърлен като олимпийски спорт, защото Олимпийският комитет не може да реши дали е зимен или летен, борбата с пръстите е признато за спорт и дори има годишен шампионат в Лондон.

6. Вероятността за спечелване на лотарията е по-малка от тази за падането на метеорит.

 

Вашият шанс да спечелите лотария е около 1 на 195 милиона, докато вероятността от смърт от метеорит, астероид или комета е 1 на 1 600 000.

7. Ледът в ресторантите за бързо хранене може да е по-мръсен от водата в тоалетната.

Ледът в 6 от 10 ресторанта за бързо хранене съдържа повече бактерии, отколкото водата в тоалетната вода на ресторанта за бързо хранене. Това вероятно се дължи на факта, че тоалетните се почистват редовно, а машини за лед - не.

8. Номиналът на най-голямата банкнота, която някога е отпечатвана в Америка е 100 000 долара.

От 18 декември 1934 г. до 9 януари 1935 г. са печатани банкноти с лика на Удроу Уилсън с номинал 100 000 долара , но никога не пускани в обръщение.

9. Залезите на Марс са сини.

Цветът се дължи на факта, че тук има много фин прах и така синята светлина през атмосферата на планетата. За сметка на това през деня нормалната светлина придава наситен ръждив цвят на марсианската повърхност.

10. Хората споделят 60 % от ДНК – то си с банани.

Докато нашата ДНК, която 96% идентична с тази на шимпанзето, може да ви изненада фактът, че нашата ДНК е около 60% идентична с плодните мушици, с пилето и с банана.

11. На създателя на кубчето на Рубик - Ерно Рубик му е бил нужен повече от месец, за да го нареди, след като го създава.

Професорът по архитектура искаше да създаде инструмент за преподаване и успял, когато създава кубчето на Рубик. Към юни 2018 г. световният рекорд за подреждането му е 4,22 секунди, но на създателят са му били нужни повече от 30 дни, за да се справи с него.

12. Най-продължителният период между раждането на двама близнаци е 87 дни.

Кейти и Ейми Джоунс-Елиът са близнаци , родени през 87 дни. През 2012 г. майка им, Мария, започва преждевременно раждане в 5 – ия месец и ражда Ейми, но Кейти остава в утробата й още 3 месеца.

13. Най-големият водопад в света е под водата

 

В Датския проток студената вода от скандинавското море е по-плътна от топлата вода на морето Ирмингер. Молекулите в студената вода не се движат с голяма скорост и затова стоят близо една до друга, придавайки на студената вода по – голяма плътност от тази на топлата. Молекулите на топлата пък се движат активно и така студената вода потъва надолу през топлата. Така се създава поток, известен като подводен водопад.

14. В Кентъки има хора със синя кожа.

 

Оказва се, че синята кожа не е само при аватарите и измислените герои. Цветът на кожата на „Сините Фугат от Трабълсъм Крийк“ се дължи на комбинация от кръвосмешение и рядко генетично заболяване.

15. Книгата на рекордите на Гинес държи рекорда за най-често крадената книга от обществените библиотеки.

Докато книгите на Харуки Мураками са едни от най-крадените книги от книжарниците, Книгата на рекордите на Гинес е най – често крадената книга от обществените библиотеки.

16. Оригването е невъзможно в космоса.

Липсата на гравитация в  космоса е причина за това, въздухът в стомаха на астронавтите да не се отделя от погълнатата храна. Така реално те не могат да се оригват.

17. Една рециклирана консервна кутия може да спести достатъчно енергия за захранване на телевизора в продължение на 3 часа.

 

18. Повечето червила съдържат рибени люспи.

Някои червила съдържат „перлена есенция“ или сребристо вещество, което се съдържа в  рибените люспи. То се е срещало още и в лаковете за нокти, като и в редица козметични продукти. Днес обаче повечето такива съдържат синтетична версия на перлата.

 

Защо в някои европейски страни никога не слагат завеси на прозорцитеТайната се крие в традиция отпреди стотици години 
Сподели: