Защо в някои европейски страни никога не слагат завеси на прозорците

Тайната се крие в традиция отпреди стотици години 

5461

Разхождайки се в някои европейски страни като Холандия, Германия и Швеция, може да се забележи интересна особеност - на повечето прозорци няма нито пердета, нито щори. Просто може да погледнете към прозорците на къщите и да видите какво точно се случва там. Нищо скрито няма!

Идеи за кухненските завеси Придайте уют и завършеност на помещението

Защо обаче собствениците избират подобен дизайн? Зад всичко това стоят дълбоки исторически корени.

Перфектните завесиДа подберете подходяща за интериора на стаята завеса не е достатъчно

Прозорците без завеси отдавна са един от най-ярките елементи на скандинавския дизайн. Всъщност практиката „без завеси“ е широко разпространена и в много европейски страни, а зад традицията стои и един закон. Владетелите на европейските страни забраняват закачане на завеси на прозорците, за да виждат как живеят поданиците им.

По този начин власт имащите могат да контролират по-добре населението и следят за реда. Така например, полицаите могат по всяко време да погледнат в отворения прозорец и да се уверят, че в дома не се извършват незаконни действия или съмнителни срещи. Съответните закони започват да се приемат в Европа през XVI-XVII век.

Реформацията в Европа допринася за формирането на тази традиция, а наред с това се налага и по – строг контрол на католиците, които са били обект на преследване по това време.

Днес подобни закони вече не съществуват, но е останала традиция на "народна откритост". Някои хора просто поставят цветя или фигурки върху прозорците, за да отклонят вниманието от досадните погледи. Въпреки това, вечер повечето съвременни европейци все пак закриват прозорците с щори, особено тези, които обитават долните етажи.

Как да изберете завеси за кухнятаДопълнете стила на помещението
Сподели: