11 от най-мръсните места у дома

Обърнете внимание при следващото почистване

1749

Повечето от нас чистят всеки ден – миене на чинии, забърсване на пода, изхвърляне на кошчето. Все пак  това са неща, които са видими и са част от всекидневните ни задължения. А какво ще кажете за всички онези повърхности, пълни с микроби, които не забелязваме? Вижте кои са те и им обърнете внимание при следващото почистване.

Кухненската мивка

Колкото и да не ви се вярва, но тоалетната чиния може би е по – чиста от кухненската ви мивка. Наистина. Храната, чийто частици остават, носят множество микроби. Затова е хубаво да измивате всеки ден мивката, а веднъж седмично основно почистване с оцет, сода и топла вода.

Четката ви за зъби

Това, че я слагате поне два пъти в устата си на ден предполагам че трябва да е чиста. Не, не е. когато оставяте четката си след миене, уверете се, че е на достатъчно проветриво място, в противен случай се натрупват множество бактерии по нея. И още нещо, ако мивката ви е близо до тоалетната чиния, уверете се, че пускайки водата на тоалетната, капакът е затворен. Веднъц седмично измивайте четката в кислородна вода. 

Дистанционното

Замислете се, някога чистили ли сте дистанционното? Ако не сте, време е. Защото всеки удома го ползва всеки ден, по време на хранене. Затова ги почиствайте с дезинфецираща кърпичка поне веднъж седмично.

Компютърната клавиатура

Какво правите докато работите  на компютъра си? Ядете, пиете, кихате. Сега си помислете колко често го почиствате? Никога? Вземете дезинфекцираща и кърпичка и минете клавиатурата. Ще останете учудени колко е мръсна тя.

Ваната

Ваната може да изглежда блестящо, но нямате представа колко бактерии събира. Почиствайте я след всяко къпане и винаги я забърсвайте със суха кърпа.

Кърпите

Ако мислите, че смяната на кърпите всеки ден е превенция срещу микроби, така е. сменяйте ги всеки ден, особено ако е падал ана пода или е мокра.

Гъбата за миене на съдове

Гъбата е свъртаище на миркоби. Сложете я в микровълновата за минута на висока темепаратура, за да се отървете от микробите.

Вратите и дръжките

Тях може да ги поставите в същата категория като дистанционното – пипа ги всеки и по всяко време. Затова – чистете ги старателно поне веднъж седмично.

Пералнята

Това място е толкова привлекателно за микробите. След като изперете, махнете мокрите дрехи оттам възможно най – бързо. Почиствайте с антибактериални кърпички гумените уплътнения.

Купичката на домашния любимец

Не е изненада предвид и факта, че е на пода. Измивайте я с вряла вода редовно.

Кошчето

Отново няма изненада, но колко често го почиствате, не говорим за изхвърляне на боклука. Измивайте кошчето старателно с топла вода веднъж седмично и го оставете да изсъхне добре. 

Сподели: