10 неща, които трябва да почистите, за да имате ухаещ дом

Причината може да е във вещите около нас

6379

Когато става въпрос за подобрения в дома ни, рядко мислим за аромата и как може да допринесе за цялостния вид и усещане. Обикновено пренебрегваме и факта, че миризмата допринася за първото впечатление, което жилището ни оставя в гостите - или на нас! (Обонянието е свързано и с нашите емоции.)

Как да елиминираме миризмите в домаЗа да ухае домът ни на чисто

Ето защо е важно да се стремим да я поддържаме дома си не само чист, но и ухенен. А за това няма да помогне само обичайното почистване, но и трябва да отстраним някои от факторите , които може да са причина за тежка и неприятна миризма.

Понякога това може да са ежедневни вещи, друг път забравен отпадък…Вижте кои са й – често срещаните причини.

8 начина да премахнете миризмата на цигари от домаСправете се с упоритата миризма

Възглавници

Лягаме или се облягаме на тях – след работа, изтощени след тренировката, след като свършихме с готвенето…миризмата обаче се пропива в тях и започва да се отделя. Затова създайте навик да ги изпирате веднъж в месеца. Уверете се, че прочетете внимателно етикета за пране, тъй като различните видове изискват специфични процедури за почистване.

Матрак

За да го предпазите от мирис на мухъл, редовно го почиствайте – сол и ароматно масло, поръсени отгоре за няколко часа, а след това минете с прахосмукачка.

Чекмеджета и шкафове

Ако слагате в гардероба или скрина дрехи, които не са изсъхнали добре или се прибрали непрана и миришеща тениска, нищо чудно да усетите тежка миризма. Понякога стари шкафове и чекмеджета също миришат. Затова преди да подредите дрехите, избършете добре и сложете купичка със сода, за да абсорбира влагата и миризмата.

Хладилникът

Дали има риба, лук или останала храна? Редовно проверявайте хладилника, покривайте съдовете и почиствайте, ако забележите петна или нещо разлято. Така ще си спестите трудоемко миене.

Кошче за боклук

Често не боклукът причинява миризми, а самата кофа за боклук. Поддържайте кошчето чисто и профилактично изплаквайте с гореща вода и сапун. Може да сложите на дъното няколко лимонови / портокалови кори на дъното, преди да сложите торбата за боклук.

Кърпи за баня

 

Уверете се, че кърпите за баня имат достатъчно място, за да се изсушат напълно след употреба. Сменяйте ги на всеки два дни.

Гъби за съдове

Гъбите, които използваме при измиване на чинии са благодатна почва за микроби и бактерии! Освен че редовно трябва да ги сменяте, трябва да ги дезинфекцирате! Четвърт чаша белина с 2 л вода е чудесен разтвор – дезинфектант. Накиснете гъбите за пет минути, изплакнете обилно и я оставете да изсъхне.

Каналите

Каналите в кухнята и банята задържат микроби и бактерии, но ако редовно ги изплаквате със смес от сода и оцет, ще си спестите неприятната миризма.

Пералня

Как може един уред, използван за поддържане на чистотата на дрехите да предизвика лоши миризми? Може! Почиствайте пералнята всеки месец и оставяйте вратата / отделенията отворени, за да може да изсъхне напълно между прането.

Кърпите за почистване

Ние ги използвате практически навсякъде! Изпирайте парцалите, с които чистите след всяка употреба и я използвайте след като е напълно суха.

Как да премахнете от мебелите и дрехите миризмата на цигари, ако някой у дома пушиСправете се с проблема с подръчни средства
Сподели: