Вижте с кои топ дизайнери ще си сътрудничи ИКЕА за новата си колекция

В рамките на Democratic Design Days бяха разкрити новости от колекциите

298

По време на най-голямото си събитие Democratic Design Days IKEA обяви сътрудничеството си с топ дизайнери за предстоящите си колекции. В продължение на два дни домакините от световната компания отварят врати за журналисти от цял свят в малкото градче Елмхуд, за да разкрия какво се случва в света на IKEA, как се раждат колекциите, протича процесът на създаване на мебели, аксесоари, текстил – от концепцията на дизайнерите, през процеса на реализация на продукта, до излизането му на пазара.

Със сигурност много от вас вече са любопитни какво ново може да очакваме през следващата година, с какво марката ще изненада почитателите си и кои са световните имена, които създават продукти за бранда. Тази година от Idei.bg имахме удоволствието да бъдем едни от малцината българи, присъствали на грандиозното шоу и сме нетърпеливи да ви разкрием част от тайните.

ikea.bg

Вижте с кои дизайнери ще работи IKEA през предстоящия сезон и какво може да очакваме от тях.

IKEA и Том Диксън

Модулно легло, в което преплитат адаптивността и устойчивостта на бъдещето, стоят в основата на сътрудничеството между компанията и британският дизайнер Том Диксън. DELAGTIG е легло, диван или шезлонг, според вашите желания. То може да се надгражда и да се адаптира към вас и промените в начина ви на живот.

Целта на партньорството между IKEA и Том Диксън е създаването на продукт, който да отговаря на съвременния начин на живот, да бъде подходящ за малки пространства, да се адаптира към промените на бъдещето на живота и как успешно да разреши напрежението, което те създават.

 IKEA и Пийт Хайн Ейк

Сътрудничеството на ИКЕА с холандския дизайнер Пийт Хайн Ейк (Piet Hein Eek) води до създаването на INDUSTRIELL - колекция, посветена на уникалността и умишлените несъвършенства.

Основна концепция на колекцията е създаването на естествено изглеждащи мебели, с техните несъвършенства, но с изразена майсторска изработка. „Търсихме начин да придадем индивидуалност на обектите, при положение, че имаме промишлен производствен процес“, казва дизайнерът.

Самият Пийт определи работата си с IKEA като инвестиция, в която двете страни се учат една от друга, обмен на идеи и опит, което води и до създаване на продукти, достъпни за повече хора.

IKEA и Беа Окерлунд

Супер стилист и моден активист Беа Oкерлунд (Bea Аkerlund) може да се похвали с клиенти като Бионсе, Лейди Гага и Мадона. Сега тя внася част от своята еклектика и ексцентричност в колекцията OMEDELBAR.

„Шапката (бел. Ред. черна керамична шапка, която ще бъде част от колекцията) стои еднакво добре напълнена с ябълки и портокали, но също така и като поставка за няколко бутилки шампанско“, казва Беа.

Според нея домът е място, където всеки може да изрази своите страсти и да покажете индивидуалността си. Чрез колекцията стилистката иска да изрази младите хора, да покаже, че няма невъзможни неща и че обзавеждането на дома може да бъде забавно, а на него трябва да се гледа като на обличане с модни аксесоари. Едно от най-важните неща за Беа от сътрудничеството й с IKEA е, че така има възможност да създаде модни аксесоари, достъпни за всеки дом.

IKEA и Крис Стамп

Колекция, насочена към младите хора с активен начин на живот и техните домове. Това стои в основата на сътрудничеството межди IKEA и американския моден дизайнер Крис Стамп (Chris Stamp). Крис е собственик и творчески директор на модната компания Stampd, която е известна със своите монохромни, минималистични и авантюристи детайли.

Колекцията, която те създават се казва SPÄNST и е вдъхновена от уличният стил. „Ние винаги търсим начини да правим нещата по – добре, да следваме нуждите на хората и да отговаряме на променящите се нужди“, казва Маркъс Енгман, ръководител дизайн в IKEA. По думите му сътрудничеството с Крис е доказателство за това, как  обикновената мебел може да се превърне в специално място за показване и съхранение на любимите неща – от маратонките, през сакото и тениската и така да се подчертае уникалността на човек. Колекцията ще предложи редица продукти, фокусирани върху съхранението в дома.

IKEA и Върджил Абло

Модният дизайнер Върджил Абло (Virgil Abloh) е друг артист, който обяви, че ще работи с мебелния гигант. Върджил, което е работил с Кание Уест, представя колекция, насочена към миленуим поколението, което се нанася в първия си дом. Той познава младите хора, знае техните нужди и желания, което кара IKEA да се обърне към него, за да създадат колекция от мебели, специално съобразени с техния вкус и бюджет.

Абло, който работи с редица марки, включително Nike, описва сътрудничеството с IKEA като най-важния проект, който някога е поемал. Подробности покрай колекцията не бяха разкрити, но съдейки по опита на дизайнера може да очакваме нещо наистина впечатляващо.

IKEA и Hаy

Датската дизайнерска марка Hay преобрази емблематичната синя и жълта чанта на IKEA като част от сътрудничеството си с шведската компания. Новият дизайн на чантата Frakta, която беше представен по време на Democratic Design Days, се отличава със зелени и бели тонове.

Сред продуктите, които Hay ще предложат е стол, както и лека дървена маса, настолна лампа, пейки. Мебелите ще следват концепцията на чантата и са в сиво, зелено и бяло.

Сподели: