Как IKEA променя разбирането за малкия дом

От компанията доказват, че организацията и удобството са възможни и на малко ...

2396

Уютен, удобен, ергономичен, комфортен, достъпен, красив, сигурен. Това трябва да бъде нашият дом. Независимо дали живеем в голяма къща на няколко етажа или в малък и скромен апартамент, жилището, което обитаваме трябва да носи нашия дух и стил, тук трябва да може да изразяваме нашите емоции и настроение, защото той е нашата крепост и защото е наш дом. А домът – това сме ние.

Малкият дом винаги е бил предизвикателство за много хора. Наличието на малко квадратни метри ги кара да се чувстват ограничени и да не знаят как да обзаведат, как да разположат мебелите, как да направят една стая да бъде едновременно и хол, и място за спане, и детски игри.

ikea.bg

Винаги сме се възхищавали от онези малки, обзаведени с много стил и вкус кутийки, които виждаме в магазините IKEA. Там ни разказват и показват как само на 30 или 40 кв. м може да имаме супер комфортно и удобно жилище, с всичко необходимо за ежедневието, без ограничения и дискомфорт. Каква е тайната? Опитахме се да разберем това в рамките на най-голямото събитие, което компанията организира в началото на месец юни – Democratic Design Days.

От IKEA следват 5 принципа, които влияят на всяка стъпка от процеса на проектиране. Това са форма, функция, качество, устойчивост и ниска цена и те стоят в основата на всяка колекция и всеки нов проект, който започват. 

От Idei.bg надникнахме в дома на IKEA, срещнахме се с дизайнери, които работят и творят за марката и които разкриха какво се крие зад концепцията на обзавеждане на малкия дом.

Голямото решение за малкото жилище е в намиране и използване на скритите пространства и избора на мебели, които имат повече от едно приложение. Това означава да проявим творчество, да мислим малко по – различно и да реализираме това, за което мечтаем, независимо какво или колко малко пространство имаме. И всъщност това е голямата идея, която стои зад концепцията на мебелния гигант.

Умният дом е добре организираният и създаден, за да отговори на нашите нужди и начина ни на живот, споделят дизайнерите. Затова те препоръчват гъвкавите решения и системи за съхранение, които пестят място, но предлагат максимално площ.

Когато планираме трябва да гледаме на мястото като на споделено пространство – да бъде удобно и комфортно за всички в семейството, да може лесно да променя предназначението си и да се трансформира. Така например защо да не заменим обикновения диван с кушетка, която вечер става спалня? И защо да залагаме на обикновена библиотека, след като може да имаме модулна секция, която да се променя според нашите нужди?

Важна част в политиката на ИКЕА е устойчивостта. Особено за младите хора е много важно материалите, от които са направени мебелите да бъдат рециклирани, рециклируеми и да могат да се местят лесно, когато решат да се местят, споделят дизайнерите. Затова те обръщат особено внимание на материите, на начина, по който се придобиват отделните елементи и на това те да бъдат лесни за сглабяне и разглабяне. В някои модели дори нямате нужда от инструменти.

За да обзаведете малкото място, отворете въображението и съзнанието си и мислете нестандартно, съветват дизайнерите. IKEA има решенията, за вас остава само да изберете това, което отговаря на концепцията на вашия дом и да го организирате по най-добрия за вас и вашето семейство начин. 

 Снимки: Ikea.com/ Idei.bg

Сподели: