Вижте с какво тази къща впечатли журито на конкурса "Моята къща с Velux"

Все повече хора дават приоритет на здравословния климат в домовете си

4235

Eднофамилна жилищна къща, която се намира във вилна зона в област София и предлага уникална гледка, е победителят в конкурса “Моята къща с VELUX” 2018.  

В конкурса участваха общо 21 проекта, почти половината от които – реконструкция на настоящи фамилни къщи. Наблюденията на организаторите са, че все повече хора дават приоритет на по - слабо осветените помещения, липсата на вентилация и здравословен климат в домовете си и търсят активно решение на тези проблеми, възползвайки се максимално от дневната светлина чрез покрива.

В тазгодишното издание на конкурса, организаторите от ВЕЛУКС България, видяха много разнообразни проекти от гледна точка на архитектура, максимално естествено осветяване на помещенията, ефективно използване на дневната светлина при проектирането, стремеж към по-голям комфорт в домовете и разпределение на вътрешните площи.

Къщата - победител е на два етажа, а покривните прозорци допринасят за максималната осветеност и уют на всички помещения, както и за уникалната визия на къщата. В строителството й са вложени над 10 покривни прозореца от серия „Премиум“ като част от тях са в комбинация с вертикален елемент за още по-голям комфорт и удобство в помещенията.  

Покривът се превръща в сградна обвивка, предпазваща сградата от външите фактори, но щедро пропускаща дневна светлина. Покривните прозорци отговарят на нуждите на помещенията не само за светлина и свеж въздух, но предлагат поглед навън и правят връзка с природата и красивата местност.

Ползите от поставянето на покривни прозорци при реконструкция или строеж на къща са от съществено значение за благоденствието на съвременния човек. Увеличаване на енергийната ефективност, оптимално ползване на дневната светлина в помещенията, разширяване на полезната жилищна площ и подобряване на вътрешния климат и вентилация са само част от тях, споделят от VELUX.

Победителят беше избран от специално подбрано жури, състоящо се от арх. Борис Борисов, Борисов & Борисов Архитекти; арх. Габриела Джамбазова, Архитектурно студио АРТ НЮ ВИЖЪН; арх. Гиляна Комитова, МИА Архитекти и арх. Мартин Христов, Архитектурно студио Е-АРХ СТУДИО. Те оцениха 10-те проекта, които получиха най много гласове от онлайн потребителите и дадоха своите професионални оценки за проектите.

Разгледайте всички проекти  тук.

Почерпете вдъхновение за вашия  дом тук.

Сподели: