Вече всеки може да има „умен дом“

С платформата Wiser на Schneider домът е комфортен, сигурен и енергoефективен

2964

Когато говорим за енергийно ефективен дом, обикновено си представяме сграда, опакована с дебела изолация и плътно затворени прозорци. Но това съвсем не е така. Всичко зависи от три важни и взаимосвързани фактора – сградата, технологията и човека.

Самата сграда включва изолацията и дограмата, т.е. тя не трябва да има пробойни, да е студено или топло. В противен случай колкото и високоефективни уреди и система за управление да внедрите, това ще пречи на енергийната ефективност.

Технологията е вторият важен фактор. Това означава начинът, по който управляваме дома си -  от LED крушките, които свалят определен процент от сметката за осветление, до инсталацията на газово котле или високоефективен климатик за отопление/охлаждане. Но тук става дума за еднократно подобрение на ефективността. Оттам насетне ако искаме да променяме и да бъдем по-ефективни, е добре да помислим и за цялостна система за управление на дома.

И третият фактор е човекът. Защото, ако сградата не е хубава, каквато и система да сложиш, няма да постигнеш енергийна ефективност. Ако сградата е хубава и човекът има култура, без технологията той не може да постигне съществена оптимизация. Ако имаш сградата, имаш системата, но човекът има някакви други разбирания и няма желание, пак няма да се получи.

Реално въвеждането на определено ниво на автоматизация на управление на осветлението и отоплението, особено при по-голям дом, е ключов момент по пътя за превръщането на един дом в енергийно ефективен. Така човек може да бъде сигурен, че там, където няма хора, не светят лампи. Другото е кои източници на отопление са ефективни за бързо затопляне, кои са ефективни за поддържане на температура и каква трябва да бъде температурата в спящ режим - през нощта или когато не сме си у дома.

Качествената система позволява един умен дом да управлява изключително ефективно тези промени. Например, през зимните месеци първо се пуска климатикът за 10 минути, за да се постигне определена температура. Междувременно е задействано парното, а впоследствие климатикът се спира и остава само парното, така че да се поддържа добра температура на комфорт през цялото време. Със съвременните дигитални решения това се постига автоматично и може да бъде персонализирано.

Но за да работи всичко това за нас, трябва да имаме предварителен план за това какво и как ще оптимизираме. Тук на помощ идват системните интегратори на Schneider Electric за управление в дома, които биха могли да дадат съвети за всичко това предварително - на етап строеж или избор на жилище. Така например, ако живеете в малък апартамент с южно изложение, с ТЕЦ с модерна абонатна станция, а наоколо жилищата се обитават – в такъв случай инвестицията не е обоснована. Но ако обитавате голям апартамент, мезонет, къща или етажи, които не обхождате всеки път, тяхната система за управление на дома е напълно обоснована.

Решението за „умен дом“ съществува

Новите технологии и решения за „Умен дом“ намират все по-голямо място в домовете на модерния българин. Най-добре е да заложите пълната функционалност от решения на ранен етап – в процеса на строителство, но това не означава, че дори и при съществуващо жилище не може да внедрите енергоспестяващи мерки.

Експертите от Schneider Electric предлагат решения, които могат да се инсталират и на по-късните етапи и с времето да се разширяват.

С възможностите на платформата Wiser домът е не само комфортен и сигурен, но и енергийно ефективен. Софтуерът може да се „съобрази“ с прогнозата за времето и да подаде сигнал дали да спуснем щорите и да светнем лампите или обратното. Ще ни „каже“ каква да бъде температурата на отопление в спящ режим и кога да проветрим. И ако това ви се струва малко, той може и още нещо – да пусне любимата ни зареждаща музика сутрин или да ни посрещне в края на работния ден с релаксиращи тонове.

Освен това системата се грижи и за сигурността и може да симулира присъствие по време на ваканции, както и да ни изпраща съобщения за различни събития през деня. Тя позволява да се интегрират дори функции като видеонаблюдение и градинско напояване.

Ако всичко това ви изглежда твърде сложно, то можете да изберете и частично управление на отделни кръгове  или да свържете телефона си само с някои конкретни ключове и контакти в дома. През следващата година от Schneider Electric ще представят на пазара новите си ключове и контакти,  които могат да бъдат свързани с мобилен телефон и да ви осигурят дистанционно управление и повече комфорт без цялостна система „Умен дом“.

И така, домът на бъдещето може да е вашият дом. Той е тук и сега. Въпрос на правилен избор е да заложите на правилната система за управление. И да се наслаждавате на комфорта и уюта без високи сметки и излишни разходи. 

 

 

 

Сподели: